Cultuur & Uitgaan

BOCK-campagne voor veilig carbidschieten van start

De BOCK-campagne is weer van start: de campagne om carbidschieten veiliger te laten verlopen.


Leestijd: 1 minuut

BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller, een knipoog naar de BOB, de Bewust Onbeschonken Bestuurder. De BOCK is volgens de campagne een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips.

Carbidschieten is in Noord- en Oost Nederland een traditie tijdens de jaarwisseling, en wordt steeds populairder. Omdat het niet zonder gevaar is, startte in 2015 de BOCK-campagne.

“Ongelukken tijdens het carbidschieten ontstaan vaak door onwetendheid en het nemen van onnodige risico’s”, zegt brandwondenarts Stefan Doornbos van het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis. “De BOCK-campagne geeft tips hoe je veiliger carbid kan knallen. Sinds de invoering van de campagne zien we een daling en stabilisatie van het aantal ernstige brandwonden als gevolg van carbidschieten.”

Vijf belangrijke tips van de BOCK-campagne zijn:

  • Bereid je goed voor, en informeer bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
  • Bescherm jezelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
  • Zorg voor EHBO en voor voldoende blusmiddelen, zodat je goed kunt handelen als er toch iets misgaat.
  • Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus die in goede staat is en een stevige bodem heeft. Schiet met een plastic bal in plaats van een deksel en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.
  • Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl je zelf aan de zijkant van de bus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.

BOCK is een campagne Brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis, Stichting Carbidschieten Drenthe, Veiligheidsregio’s Drenthe, Groningen, Fryslân, IJsselland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland en wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en door vele gemeenten, GGD ’s en particuliere initiatieven in Nederland.