Cultuur & Uitgaan

Britse comedian Jimmy Carr in oktober 2021 naar Oosterpoort

De Britse comedian Jimmy Carr keert in 2021 terug naar Nederland en doet tijdens die tour op 8 oktober de Oosterpoort aan. Hij gaf al 2500 optredens in zijn carrière, waarvan vele in Nederland. De 'Terribly Funny tour' doet in totaal negen Nederlandse zalen aan.


Leestijd: 2 minuten

De corona-berichten over evenementen op internet wisselen elkaar steeds af, dus men weet in deze tijd zelden zeker of een evenement wel doorgang vindt. Toch moeten de zalen vooruitdenken en dat is geen makkelijke opgave. Zo goed en zo kwaad als het kan worden er voorzichtig concerten, voorstellingen en conferences geboekt – of dit nu voor dertig personen is of niet. Het heeft programmamakers niet weerhouden een recordaantal van negen Nederlandse zalen tijdens één tour in te ruimen voor Jimmy Carr.

De in London als James Anthony Patrick Carr ter wereld gekomen Carr nadert de vijftig en lijkt zijn streken nog lang niet verleerd te zijn. Zijn enerzijds droge en anderzijds zwarte en sarcastische vorm van humor is geliefd bij het publiek, dat massaal op eerdere shows in Nederland af kwam. In zijn thuisland is de komiek naast zijn theaterwerk een graag geziene gast bij televisieprogramma's. Hij won er diverse awards, zoals Best Live Stand Up en Best On-Screen Newcomer.

Carr bezocht in zijn jeugd de Burnham Grammar School in Buckinghamshire en de Royal Grammar School in High Wycombe. Voor zijn studie politicologie trok hij richting Cambridge en liet zich daarna inlijven door Shell, waar hij werk verrichtte dat hij later zou omschrijven als 'de eenvoudigste baan op aarde'. Hij verliet de oliemaatschappij dan ook al na twee jaar, om zich op een loopbaan als komiek te richten. Een verstandige keuze, zo is gebleken.

In dienst bij JC Productions Ltd. waagde hij zich aanvankelijk aan het maken van een film, 'The Colour Of Funny', maar dat was geen onverdeeld succes. Het komisch schrijven van teksten voor zijn eigen conferences als standup comedian of voor televisieprogramma's lag hem beter, zagen ook anderen. Op zeker moment mocht Carr zelfs een optreden geven in de Royal Variety Performance, voor de Britse koninklijke familie. Zijn bekendheid en populariteit groeiden, hetgeen de weg vrijmaakte voor nevenactiviteiten zoals die van presentator (Distraction) en als gast in diverse programma's waar een grap gemaakt mag worden: Have I Got News For YouTop Gear en Never Mind The Buzzcocks. In oktober mag de Oosterpoort zich weer verheugen op zijn komst. Of het dan nog een coronaproof evenement zal moeten zijn, zal de toekomst uitwijzen.