Cultuur & Uitgaan

Toonkunstkoor Bekker uit Groningen brengt Requiem van Maurice Duruflé

Groningen is een stad met een rijke koortraditie. Eén van de bekendste en oudste koren van Groningen is het ook landelijk bekende Toonkunstkoor Bekker. Zaterdag 29 februari brengt dit koor hetRequiemvan Maurice Duruflé.


Leestijd: 2 minuten

Toonkunstkoor Bekker uit Groningen brengt Requiem van Maurice Duruflé
Toonkunstkoor Bekker uit Groningen brengt Requiem van Maurice Duruflé

Met het programma “Mis in Meervoud” brengt Toonkunstkoor Bekker uit de stad Groningen op zaterdag 29 februari 2020 het Requiem van Maurice Duruflé en de Son of God Mass van James Whitbourn ten gehore. Voor de dirigent van het koor, Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen, wordt het een bijzondere ervaring: het Requiem van Duruflé was destijds zijn afstudeerproject aan het Prins Claus Conservatorium. Bij het concert in de Nieuwe Kerk in Groningen wordt TKK Bekker op het orgel begeleid door Eeuwe Zijlstra.
 
Het beroemde Requiem van de Franse componist Maurice Duruflé (1902-1986) dateert uit 1947. Het stuk is gebaseerd op de gregoriaanse muziek, waar Duruflé al als jongen in het koor van de kathedraal van Rouen vertrouwd mee was geraakt. Bij zijn dodenmis nam Duruflé de opzet van het minstens even beroemde Requiem van Gabriel Fauré over. Duruflé deelde ook de hoopvolle kijk op de dood met Fauré: de dood niet als einde maar als overgang naar het paradijs. Geen treurmis dus, maar troostrijke muziek!
 
Voor de pauze zingt Bekker de Son of God Mass van de eigentijdse Britse componist James Whitbourn (Kent, 1963). Deze mis uit 2001 werd aanvankelijk gecomponeerd als filmmuziek bij de prijswinnende BBC-serie Jesus: The Real Story. Alleen al de bezetting van het stuk is bijzonder: koor met orgelbegeleiding en sopraansaxofoon, bespeeld door Jildou Renema. De vaak meditatieve muziek roept beelden op van het weidse landschap in het Heilige Land.
 
Het Requiem van Duruflé was destijds het afstudeerproject aan het Prins Claus Conservatorium van de dirigent van Bekker, Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen: “Ik mocht dit prachtige stuk toen ineens zelf dirigeren…. het was een belevenis die diepe indruk op mij heeft gemaakt.” Inmiddels heeft hij het stuk vele malen uitgevoerd, het is één van zijn lijfstukken geworden. “Toch is elke uitvoering weer anders en kijk ik iedere keer opnieuw uit naar de mystieke en emotionele melodieën, en kleuren die door de muziek van Duruflé worden opgeroepen.” Bekker prijst zich gelukkig dit prachtige requiem nu onder zijn leiding uit te mogen voeren. Met solisten Florieke Beelen (mezzosopraan) en Patrick Pranger (bariton) belooft het een  geweldig concert te worden.
 
TKK Bekker is één van de oudste koren van Groningen. Het koor bestaat uit ruim honderd enthousiaste zangers en zangeressen tussen de 33 en 81 jaar oud. De helft van de leden komt uit de stad Groningen, de andere helft uit het ommeland, Drenthe en Friesland.

  • TKK Bekker en organist Eeuwe Zijlstra met Requiem van Maurice Duruflé en de Son of  God Mass van James Whitbourn
  • Dirigent: Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen
  • Solisten: Florieke Beelen (mezzosopraan) en Patrick Pranger (bariton)
  • Mmv: Jildou Renema (sopraansaxofoon)
  • Zaterdag 29 februari, de Nieuwe Kerk Groningen, aanvang 20.00 uur
  • Entree €22,50. Kaartverkoop: www.toonkunstkoorbekker.nl, bij VVV Groningen in het Forum en bij Kunst en Vliegwerk, Oude Kijk in’t Jatstraat 10.