Wonen

19 Groningers openen hun woning tijdens Duurzame Huizendag

Groningers die geïnteresseerd zijn in het verduurzamen van hun huis kunnen aankomend weekend weer inspiratie en kennis opdoen tijdens de derde editie van de Groninger Duurzame Huizendag. Op zaterdag 8 oktober stellen 19 duurzame bewoners, verspreid over de hele gemeente, tussen 13.00 en 17.00 hun deuren open voor bezoekers.


Leestijd: 2 minuten

19 Groningers openen hun woning tijdens Duurzame Huizendag
19 Groningers openen hun woning tijdens Duurzame Huizendag

De Duurzame Huizendag wordt georganiseerd door Duurzaam Groningen en Grunneger Power, in samenwerking met lokale buurtinitiatieven. De dag zit vol inspiratie en informatie over zelf verduurzamen. Naast de opengestelde woningen kunnen bezoekers in de Oosterparkwijk en Helpman terecht bij duurzame experts voor persoonlijk advies. 

Warmtepompen, zonnepanelen, isoleren en meer

Alle vragen over duurzaam wonen zijn welkom. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om elektrisch te rijden? Hoe bevalt een warmtepomp? Wat komt er bij vloerverwarming kijken? Welke soorten isolatie zijn er? En hoe maak je je tuin of dak klimaatvriendelijk?  Enthousiaste bewoners en experts vertellen je wat duurzamer wonen kost, oplevert en over ervaringen met installateurs.

In de Oosterparkwijk worden ook duurzame activiteiten georganiseerd. Op het programma staan onder meer kleding ruilen, knutselen met afval, een lezing om 14.00 uur over energiebesparing en uiteraard krijg je gratis advies over verduurzamen alleen of met je buurt door Duurzaam Groningen en Grunneger Power.

Duurzaam Helpman organiseert van 13.00 tot 17.00 uur in het oude Rooms-Katholiek Ziekenhuis (ORKZ) een duurzame markt. Duurzaam Groningen vertelt over hoe je jouw woning verduurzaamt of je tuin vergroent en je kunt in gesprek met een energiecoach. Ook Grunndak is er met informatie over groene daken. Verder is er een plantenruilmarkt, een rondleiding door bewoners van het ORKZ over hoe zij hun pand verduurzamen en kun je alles te weten komen over het vergroenen van je tuin en buurt. 

Je kunt ieder uur een tuinschets van een tuinarchitect winnen die ter plekke samen met de winnaar wordt gemaakt. Op de website van Duurzaam Helpman vind je het formulier met wat je nodig hebt om mee te kunnen doen. Ook Grunneger Power is deze dag aanwezig met een informatiestand.

Meedoen?

Binnenkijken in een woning? Meld je dan voor 6 oktober aan om zeker te zijn van een plekje. De markten en de bewonersinitiatieven zijn voor iedereen gratis en zonder aanmelding te bezoeken. Op de website van Duurzaam Groningen is meer informatie te vinden. 

De Duurzame Huizendag wordt georganiseerd door Duurzaam Groningen en Grunneger Power in samenwerking met Duurzaam Oosterpark, Duurzaam Helpman, de Groenste Buurt, Duurzaam Haren en Paddepoel Energiek.