Wonen

Hebben Groninger Forum en Oostwand in Groningen het gehoopte resultaat opgeleverd?

“Het Groninger Forum is een daverend succes”. Of: “Het Groninger Forum én de vernieuwde oostwand zijn toch niet geworden wat ik er van had verwacht”. De meningen zijn verdeeld over de bouw van het Forum en de vernieuwing van de oostwand. Dinsdag 17 mei ’s avonds om acht uur begint er een paneldiscussie in de Doopsgezinde kerk in de Oude Boteringestraat 33 over de vraag wat deze nieuwbouw Groningen heeft gebracht. Onder de deelnemers aan de discussie oud-wethouder Willem Smink en oud stadsbouwmeester Niek Verdonk.


Leestijd: 1 minuut

Hebben Groninger Forum en Oostwand in Groningen het gehoopte resultaat opgeleverd?
Hebben Groninger Forum en Oostwand in Groningen het gehoopte resultaat opgeleverd?

In de afgelopen jaren is de Oostzijde van de Grote Markt is volledig veranderd. Een nieuw iconisch gebouw is verrezen: het Forum Groningen. De vernieuwing van de Oostwand is gereed.

Tijd voor bezinning. Zijn de Stadjers tevreden met het Forum, de nieuwe Oostwand en de Nieuwe Markt? Is het geworden wat we ervan mochten verwachten na de jarenlange discussies die erover gevoerd zijn? Overtreft het resultaat misschien zelfs de verwachtingen?

De Vrienden van de Stad Groningen organiseren een paneldiscussie over het resultaat van alle vernieuwing. Hebben Forum en Oostwand het gehoopte resultaat opgeleverd voor bewoners en bezoekers van Groningen?

Paneldeelnemers:

Niek Verdonk

als stadsbouwmeester van Groningen direct betrokken bij de realisering van het project. Gaf samen met Erik Dorsman het boek Forum Groningen Gebouw, plein, stad (2022) uit.

Willem Smink

wethouder ruimtelijke ordening ten tijde van de planvorming van het project.

Erik Dorsman

secretaris Kwaliteitsteam Spoorzone, lid stadsredactie van GRAS, extern adviseur Atelier Stadsbouwmeester Groningen.

Cor Wagenaar

hoogleraar architectuur en stedenbouw RUG. Publiceerde over het project.

Piet Pellenbarg

emeritus hoogleraar economische geografie RUG. Was als lid van het Grote Marktberaad betrokken bij de voorbereidings- en inspraakprocedure van het project.

Onder leiding van gespreksleider Eric Neef, voorzitter Vrienden van de Stad Groningen, gaan de paneldeelnemers met elkaar en het publiek in discussie.

Wanneer:      dinsdag 17 mei

Waar:            Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33

Hoe laat:       20.00 (zaal open: 19.30 uur)

Toegang:       vrij

Archieffoto: Peter Wiersema