Wonen

Mysteries van Helperzoom wint ‘Kunst op Straatprijs’

Het werk Mysteries van Helperzoom heeft de Kunst op Straatprijs 2020 gewonnen. Het tweeluik van kunstenaar Will Beckers aan de fietsroute van de Helperzoom werd door het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen ontwikkeld en is met 32 procent van de stemmen uit de bus gekomen als publieksfavoriet


Leestijd: 1 minuut

Mysteries van Helperzoom wint ‘Kunst op Straatprijs’
Mysteries van Helperzoom wint ‘Kunst op Straatprijs’

Wervel van Nicky Assmann in de Forumgarage en Wisent van Wladimir de Vries in het Noorderplantsoen eindigden op de tweede en derde plek. Het verhaal achter deze drie kunstwerken is te zien in een videoserie op de website van het CBK, www.cbkgroningen.nl. Daarnaast wordt het winnende kunstwerk volgende week geëerd met een gedicht van stadsdichter Renée Luth.

Wie dagelijks langs de Helperzoom fietst, ziet er sinds november twee levende kunstwerken staan. Kunstenaar Will Beckers maakte vlechtsculpturen van hazelaartakken en cortenstaal waarin eekhoorntjes uit de aangrenzende ecologische zone kunnen schuilen. Door de natuurlijke aard van de kunstwerken, zien Mysteries van Helperzoom er elk jaargetijde weer anders uit.

Groningen heeft meer dan 450 kunstwerken. Ze staan op straten, pleinen en hangen aan gevels. Het CBK Groningen zorgt voor deze rijke collectie en zet de kunstwerken met de Kunst op Straatprijs in de spotlight. Het thema van dit jaar was ‘natuur’. Tijdens de Kunst op Straatweken konden inwoners van de gemeente Groningen zelf een kunstwerk in het zonnetje zetten door t/m 10 april te stemmen op een van de tien genomineerde kunstwerken voor de Kunst op Straatprijs.