Wonen

Wat is het mooiste woord uit Waddengebied Groningen of Friesland?

Het wadloop-seizoen is weer aangebroken, ook in Groningen. Wie nog nooit heeft was gelopen loopt kans op een unieke natuurbelevenis met práchtige vergezichten – zoals op bovenstaande foto – mis. De foto is afkomstig van de Waddenacademie die een bijzondere wedstrijd heeft uitgeschreven: wat is het mooiste ‘Waddenwoord”?  Een Waddenwoord is een woord, uitdrukking of geografische naam in één van de talen en dialecten van het Waddengebied.


Leestijd: 1 minuut

Wat is het mooiste woord uit Waddengebied Groningen of Friesland?
Wat is het mooiste woord uit Waddengebied Groningen of Friesland?

Het Waddengebied kent vele bijzondere woorden. Denk bijvoorbeeld aan ‘stuifdijk’, ‘tuunwal’, ‘zandhonger’ en ‘slufter’. Het woord ‘wad’ is zelfs het oudste bekende Nederlandse woord. Om die woorden in het zonnetje te zetten én om aandacht te vragen voor het Waddengebied, organiseren Genootschap Onze Taal en de Waddenacademie dit jaar de verkiezing van hét Waddenwoord.

Wat vindt u het ultieme Waddenwoord – het woord dat het Waddengebied in al zijn verscheidenheid het beste kenmerkt? Nomineer uw Waddenwoord vóór 1 augustus 2021. U kunt meerdere woorden nomineren.

Ga naar het nominatieformulier

De jury, die bestaat uit Arno Brok, Marijke Bakker, Mathilde Jansen, Albertina Soepboer en Henk Tameling, kiest uit alle inzendingen tien woorden. Tussen 1 en 7 september is de verkiezingsronde en op 10 september wordt tijdens het 26e Symposium van de Waddenacademie het winnende woord bekendgemaakt.

De winnaar krijgt een jaarabonnement op Onze Taal en een uniek shirt van de Waddenacademie!