In beeld

Nu al 5G op je telefoon: waarheid of marketingtruc?

Een blik op de statusbalk van je mobieltje, en je weet het : “Ik heb supersnel 5G”. Maar, is dat wel zo? Wat zegt dat icoontje eigenlijk? Kun je echt razendsnel internetten, of is er meer aan de hand? Lees er alles over in onderstaand artikel van het Innovation Center Connected Solutions (ICCS). Dat is het centrum voor onderzoek naar en het ontwikkelen van innovatieve toepassingen met draadloze technologie, een samenwerkingsverband van verschillende kennisinstituten in Groningen en de overheid.


Leestijd: 3 minuten

Wat houdt 5G precies in?

De ‘G’ in 5G staat voor generatie mobiele netwerken. Inmiddels maken we, ook in Nederland, gebruik van deze vijfde generatie. Zoals je mag verwachten kan deze nieuwe versie meer dan haar voorgangers. Zo kunnen er meer apparaten worden aangesloten, kan 5G nog sneller up- en downloaden, en is de vertraging van en door het netwerk nog verder verkleind (Vrijdag, 2022). 5G biedt daarmee een heel scala aan verbeteringen en uitbreidingen. In onderstaande afbeelding is de evolutie naar 5G weergegeven (Janssen, 2023).

Heb ik 5G op mijn telefoon?

Er worden al telefoons aangeboden die 5G ondersteunen en klaar zijn voor de toekomst. Die telefoons maken verbinding (met de mast) van een telecomaanbieder. Ook het providerdeel van de keten moet 5G in volle omvang ondersteunen wil je razendsnel kunnen internetten. Daar wringt de schoen: de telecomaanbieders kunnen 5G nu nog niet in volle omvang bieden (Vrijdag, 2022).

Waar we in Nederland nog op wachten is het beschikbaar komen van een nieuwe frequentieband, specifiek voor razendsnel internetten: de 3.5GHz band . Alleen deze band geeft de mogelijkheid tot een vertienvoudiging (en meer) van de up- en downloadsnelheden (Vrijdag, 2022).

Waarom is de 3.5GHz frequentieband nog niet beschikbaar in Nederland?

De 3.5GHz-frequentieband is in Nederland nog in gebruik door andere partijen. Het bedrijf Inmarsat (voor telecommunicatiesatellieten) en onze inlichtingsdiensten gebruiken deze frequentie al en kunnen niet zomaar hiervan afstappen. De frequentieband wordt daarom naar verwachting pas na de zomer van 2023 onder telecomaanbieders, zoals KPN, Vodafone en T-Mobile, geveild; dit is 2 jaar na de initieel beoogde datum. Pas na de veiling kunnen de telecomaanbieders de veel hogere up- en downloadsnelheden gaan aanbieden (Ministerie van Algemene Zaken, 2021).

Waarom zie ik een 5G-icoontje op mijn telefoon?

Providers mogen een 5G-icoon op de statusbalk van je telefoon in beeld brengen wanneer een telefoon en een zendmast beiden 5G ondersteunen, ongeacht of er een 5G-verbinding tot stand is gekomen. Hierdoor kunnen consumenten in de veronderstelling zijn dat ze van 5G gebruik maken, terwijl de internetverbinding via 4G loopt. Dit komt door het advies van koepelorganisatie GSM Association. Zij adviseerde dat wanneer een zendmast en een telefoon beide 5G ondersteunen, de telefoon het 5G-icoon mag weergeven, ook al gebruikt het de 3.5GHz-frequentieband niet (Wokke, 2020).

Daarnaast biedt een aantal providers nu al een beperkt deel van de 5G-technieken aan, buiten de 3.5Ghz band om. Hierdoor kun je inderdaad (wat) sneller internetten, maar de grote klapper moet echt nog komen.

Conclusie

In het geval dat je telefoon en de zendmast in je buurt beiden 5G ondersteunen, mogen providers het 5G-icoon op de statusbalk van je telefoon in beeld brengen, ongeacht of er daadwerkelijk een 5G-verbinding tot stand is gekomen. Dit mag op advies van koepelorganisatie GSM Association. Het is daarom mogelijk dat je een 5G-icoon ziet, maar alsnog gebruik maakt van 4G.

Daarnaast is het huidige 5G-netwerk minder snel dan wat 5G ons in de toekomst zal bieden, doordat de 3,5GHz frequentieband nog niet beschikbaar is. Deze bandbreedte moet nog geveild worden onder telecomaanbieders. Dit vindt naar verwachting plaats in de zomer van 2023. Pas dan kunnen zij de veel hogere up- en downloadsnelheden van 5G gaan aanbieden.