Bereikbaarheid & Verkeer

A28 komend weekend dicht tussen Julianaplein en Groningen-Zuid

Van vrijdag 5 november 22.00 uur tot maandag 8 november 06.00 uur is de A28 in beide richtingen afgesloten tussen het Julianaplein en Groningen-Zuid. Autoverkeer wordt zoveel mogelijk omgeleid via de N372, N386 en N33.


Leestijd: 2 minuten

Ook de Brailleweg en de Vondellaan zijn dicht voor alle verkeer. Fietsers worden omgeleid via de Van Iddekingeweg. Vanaf Haren is de oprit naar de A28 richting Groningen ook afgesloten.

Omleidingen via provinciale wegen

Het verkeer wordt zoveel mogelijk omgeleid via de provinciale of rijkswegen. Verkeer uit Assen of zuidelijker kan via de N33 en de A7 naar Groningen of verder rijden. Verkeer tussen Assen en Drachten wordt omgeleid via de N386 (via Vries) en de N372 (via Peize).

Voor verkeer tussen Groningen en Tynaarlo en omgeving geldt dat zij via Groningen-Zuid worden omgeleid.

Eénrichtingscircuit Groningen-Zuid

Verkeer op de A28 kan nog gebruikmaken van de zuidelijke op- en afritten bij Groningen-Zuid. Om het verkeer zo goed mogelijk rond te leiden en de hinder zoveel mogelijk te beperken, wordt voor het autoverkeer een éénrichtingscircuit ingesteld: auto's kunnen in beide richtingen niet onder het viaduct bij de Van Ketwich Verschuurlaan door rijden.

Automobilisten vanuit het zuiden worden omgeleid via afrit 39 Groningen-Zuid en kunnen daar alleen rechts afslaan. Via de Van Ketwich Verschuurlaan en de Hereweg kunnen zij richting Groningen-Zuid of het centrum. Vanuit Groningen richting Haren of Assen kan men alleen via de Laan Corpus den Hoorn de A28 op rijden.

De verwachting is dat er extra vertraging ontstaat op de wegen in Groningen-Zuid. Check daarom voor vertrek de actuele verkeerssituatie op onze Slimme Kaart, pak de fiets of reis met het OV. Moet je echt met de auto? Rijd dan zoveel mogelijk om via de provinciale wegen of rijkswegen.

Busverkeer van en naar Groningen

Bussen en hulpdiensten rijden hetzelfde circuit als de auto's, maar dan in tegengestelde richting. Zij mogen wel onder het viaduct bij de Van Ketwich Verschuurlaan door. Dit verkeer rijdt dus via afrit 39 Groningen-Zuid, dan onder het viaduct door en vervolgens via de Paterswoldseweg richting centrum of station. Terug richting de A28 rijden bussen en hulpdiensten via de Hereweg.

Reis via P+R Haren

Automobilisten vanuit de richting Assen worden aangeraden via P+R Haren naar Groningen te reizen. De bus mag wel over de oprit vanaf Haren en heeft vervolgens een vrije doorgang over de vluchtstrook van de A28. Bovendien hebben de bussen een eigen route richting het centrum. De verwachting is dat het autoverkeer veel meer verkeershinder ondervindt.

Extra verkeersmaatregelen de Wijert

Op de Van Ketwich Verschuurlaan wordt fors meer verkeer verwacht. Om het verkeer voldoende te laten doorstromen, worden in de wijk de Wijert meerdere richtingen afgesloten of omgezet. Het deel van de Nicolaas Beetsstraat wat de Van Ketwich Verschuurlaan met de Aagje Dekenstraat verbindt, wordt afgesloten. De Van Lenneplaan en de P.C. Hooftlaan worden alleen toegankelijk voor verkeer vanaf de Bilderdijklaan. De andere richting gaat tijdelijk dicht.

Vanaf 8 november nieuwe afrit A28-Brailleweg

De afsluiting van de A28 is nodig voor het afronden van de nieuwe afrit van de A28 naar de Brailleweg. De oude afrit richting het centrum is vanaf vrijdag 5 november 22.00 uur dicht. Op maandag 8 november 06.00 uur gaat de nieuwe afrit naar de Brailleweg open.