Met de bus of trein, op de fiets, lopend, met een deelfiets of juist elektrische deelauto: Sanne Bonekamp kan nog wel even doorgaan. Er zijn zoveel opties om op een duurzame manier naar je werk te gaan. En als werkgever kun je er ook nog eens profijt van hebben als je werknemers duurzamer reizen. Maar hoe krijg je mensen zover?
Bij Groningen Bereikbaar weten ze hoe dat moet, want de organisatie doet er alles aan om mensen te stimuleren om duurzaam te reizen. Dat was ook belangrijk om tijdens Operatie Ring Zuid een verkeersinfarct te voorkomen. De organisatie geeft in de hele provincie Groningen advies over milieubewust vervoer. Goed voor het tegengaan van verkeershinder, maar ook voor de overgang naar een klimaatneutrale samenleving.
Met scan besparingen zien
Een van de methodes die Groningen Bereikbaar gebruikt is de mobiliteitsanalyse. Dit programma werkt op basis van postcodes van medewerkers en toont allerlei reisopties. Ook laat het programma zien wat de mogelijke effecten van duurzaam reizen zijn op kosten, reistijden, CO₂-uitstoot, de hoeveelheid parkeerplekken en de vitaliteit van de medewerkers. “Met behulp van de scan kun je bijvoorbeeld zien hoeveel CO₂ je bespaart als medewerkers die op minder dan vijf kilometer afstand wonen met de fiets zouden komen. Of je kunt zien hoeveel je bespaart als je een extra thuiswerkdag invoert voor je medewerkers”, verduidelijkt Bonekamp.
De tool is interactief: je kunt hem als werkgever precies op je wensen afstemmen. Wil je dat meer medewerkers met het openbaar vervoer gaan? Dan kun je in het programma instellen wat je een acceptabel alternatief voor de auto vindt, bijvoorbeeld een extra reistijd van maximaal 15 minuten. Het programma berekent vervolgens voor hoeveel werknemers dit het geval is.
Nieuwe wetgeving
Met de adviezen en mobiliteitsanalyse helpt Groningen Bereikbaar werkgevers om te voldoen aan nieuwe wetgeving. Bonekamp legt uit: “Sinds 1 juli 2024 geldt de wet Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit: bedrijven met meer dan honderd medewerkers moeten het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van hun personeel administreren en erover rapporteren. De wet is onderdeel van het Klimaatakkoord en heeft als doelstelling 1,5 megaton CO₂-uitstoot te verminderen. Met onze mobiliteitsanalyse verzamel je niet alleen de data, maar vertaal je de data ook naar concrete acties. Kortom, onze methode geeft handelingsperspectief.”
Maar dat is het niet alleen, het bedrijf bereidt zich ook voor op een duurzame toekomst én wordt een aantrekkelijke werkgever. “Er wordt bijvoorbeeld geadviseerd over reiskostenvergoedingen, een toereikende vergoeding voor een elektrische fiets of het verstrekken van een ov-kaart”, vertelt Bonekamp. “Met ons advies willen we bedrijven helpen de eerste stap te zetten”, stelt de adviseur. “Het is altijd maatwerk. Voor het ene bedrijf is het makkelijker om bepaalde maatregelen te nemen dan voor andere bedrijven. Het autobezit bij mensen in de provincie is nou eenmaal hoog en het openbaar vervoer is niet overal een toereikend alternatief. Wij kijken met de werkgevers wat wél mogelijk is.”
Zelf aan de slag
Ben je werkgever en wil je zelf aan de slag met duurzame mobiliteit in jouw bedrijf of organisatie? Groningen Bereikbaar helpt je graag verder.
Dit artikel verscheen eerder in de Groningen Bereikbaar-krant najaar 2024. Lees hier de volledige krant.