Het was alweer het 20e Captains Breakfast, dit keer in het Groninger Museum. Een recordaantal van ruim honderd grote en middelgrote werkgevers, politici en bestuurders van overheden uit Noord-Nederland waren hierbij aanwezig.
Operatie Groningen Spoorzone
Ze werden onder andere bijgepraat over Operatie Groningen Spoorzone. Binnen dit project wordt hard gewerkt aan een nieuw station Groningen: sporen krijgen een nieuwe plek, er komt een ondergrondse fiets- en voetgangerspassage en het busstation wordt verplaatst naar de zuidzijde. Al met al een megaklus, waardoor er van 10 mei tot en met 12 juli geen of minder treinen naar Groningen rijden.
Om de stad in die periode – 64 dagen lang – toch bereikbaar te houden, worden tal van maatregelen uit de kast getrokken: waar geen treinen rijden, rijden NS en Arriva met bussen. Qbuzz past de dienstregeling aan en zorgt voor een rechtstreekse busverbinding tussen Groningen Europapark en onder andere het UMCG en de Zernike Campus. En ook komen er op station Europapark extra fietsfaciliteiten, zo vertelde Peter Edward Boer van Groningen Bereikbaar.
Net als bij Aanpak Ring Zuid wordt er ook dit keer door Groningen Bereikbaar volop ingezet op het informeren van publiek, reizigers, onderwijs en werkgevers. Ook het aanwezige netwerk van Groningen Bereikbaar wordt om een bijdrage gevraagd: informeer je medewerkers, bezoekers en je netwerk. Op www.operatiegroningenspoorzone.nl is hier een toolkit voor beschikbaar.
Zuiderplantsoen
Ondertussen is het project ‘Aanpak Ring Zuid’ nu écht bijna helemaal klaar. Nog een paar kleine puntjes op de i,’ waaronder het nieuwe Zuiderplantsoen, dat in in mei opengaat. Dan zijn de nieuwe de nieuwe fiets- en wandelverbindingen, waaronder de Esperantotunnel, klaar voor gebruik.
Ring West Verbindt
Een andere klus die komende jaren vraagt om een samenwerking met Groningen Bereikbaar is het project Ring West Verbindt: een verbetering van de bereikbaarheid van de westkant van de stad. Onder andere de westelijke ringweg wordt aangepakt: de weg komt deels verdiept te liggen en ook de verkeerslichten verdwijnen.

Wunderline
Thijs Zondag, projectleider van de Wunderline, vertelde de aanwezigen over een ander groot project dat dit jaar wordt afgerond: het verbeteren van de treinverbinding tussen Groningen en Bremen. De reistijd wordt daarmee verkort naar 2,5 uur, vergelijkbaar dus met de reistijd naar het Westen. Dit biedt volop kansen; voor het bedrijfsleven, het onderwijs, maar vooral ook voor het toerisme.
Samenwerking vasthouden
Ondanks al die projecten ‘moeten de winkels wel draaiende worden gehouden’, betoogde Agnes Mulder, directeur van VNO-NCW MKB Noord. Samenwerking tussen het bedrijfsleven en overheden en een platform als Groningen Bereikbaar is daarvoor een voorwaarde. Ook Philip Broeksma, niet alleen verkeerswethouder van de gemeente Groningen maar ook voorzitter van de stuurgroep van Groningen Bereikbaar, hamerde op samenwerking en het belang van een platform als Groningen Bereikbaar om alle klussen op het gebied van bereikbaarheid en mobiliteit te klaren.
Klaas Holtman, voorzitter van bedrijvenvereniging WEST, onderstreepte de woorden van Broeksma: “Met Groningen Bereikbaar zijn bedrijven en instellingen 1 stap verwijderd van projectorganisaties en overheden.” Ook in de provincie heeft een platform als Groningen Bereikbaar toegevoegde waarde, betoogde Stefan van Keijzerswaard, wethouder Hogeland. “We zijn net van start gegaan met een fietsstimuleringsplan. Groningen Bereikbaar doet daarvoor de uitvoering. Bereikbaarheid en duurzaamheid zijn ook in de provincie belangrijk en daar hebben we elkaar voor nodig.”

fotografie: Jan Buwalda