Bereikbaarheid & Verkeer

‘Deelslee’ in opmars in noord-Groningen - elektrisch rijden voor en door inwoners Loppersum

Het elektrisch rijden in noord-Groningen heeft een stevige impuls gekregen dankzij de komst van de ‘Deelslee’. Dat is een initiatief van een coöperatie van bewoners in de gemeente Loppersum waardoor alle inwoners gebruik kunnen maken van elektrische deelauto’s. Deze zijn heel makkelijk te reserveren via een app op de mobiele telefoon.


Leestijd: 1 minuut

‘Deelslee’ in opmars in noord-Groningen - elektrisch rijden voor en door inwoners Loppersum
‘Deelslee’ in opmars in noord-Groningen - elektrisch rijden voor en door inwoners Loppersum

‘We zijn onlangs met de Deelslee begonnen, en we hebben een mooie start gemaakt! Wie van één van onze auto’s gebruik wil maken kan zich als lid aanmelden, en dat hebben nu al bijna 170 mensen gedaan. In zes weken tijd zijn er al 1130 ritten gemaakt. Een veelbelovende start, waar we heel blij mee zijn’, vertelt Willy Jansen, een van de bestuursleden van de Coöperatie.

Wat het project vooral bijzonder maakt is dat het breed gedragen wordt vanuit de bevolking. Althans: in de Coöperatie Deelslee, die eigenaar is van in totaal twaalf elektrische auto’s, zijn alle dorpsverenigingen, zorg- en energiecoöperaties vertegenwoordigd.

‘Dat maakt de Deelslee in onze gemeente wel uniek. Het is dus niet zo dat een gemeente even een paar elektrische auto’s koopt en langs de weg zet. Nee: de auto’s zijn echt eigendom van de coöperatie, en dus van de bewoners. Elke auto heeft een eigen ‘beheerder’ die er een beetje op toe ziet dat hij goed wordt onderhouden. We zijn er echt súper zuinig op. Ook hebben we ambassadeurs die overal een beetje reclame maken voor ons project. Dat zijn allemaal factoren die de kans op succes van de elektrische deelauto in onze dorpen vergroten’, zo verwacht Willy Jansen.

In het kader van het project zijn er laadpalen geplaatst in Loppersum, Middelstum, Stedum, Garrelsweer en Garsthuizen.

Het is de bedoeling dat er in de toekomst ook vrijwilligers zullen worden gevraagd die andere inwoners, die zelf niet kunnen rijden, gaan vervoeren.

Op de foto boven bestuursleden coöperatie: van links naar rechts: Willy Jansen, Martin Ettema, Marike Eisinga, Stephanie Schouwenburg en Jan Roelf de Vries.

Meer informatie over de Deelslee, achtergronden en aanmeld-mogelijkheden: klik hier