Bereikbaarheid & Verkeer

Dertien weken ernstige verkeershinder door bouw tijdelijk Julianaplein van februari tot mei volgend jaar

Belangrijk onderdeel van het project Aanpak Ring Zuid is de bouw van het nieuwe Julianaplein. Om het verkeer tijdens de bouw hiervan zo goed mogelijk door te laten stromen, wordt eerst een tijdelijk Julianaplein gebouwd. De bouw van dit tijdelijke Julianaplein gaat gedurende dertien weken ernstige verkeershinder opleveren. Dit is in de periode van februari tot mei 2022.


Leestijd: 2 minuten

Dertien weken ernstige verkeershinder door bouw tijdelijk Julianaplein van februari tot mei volgend jaar
Dertien weken ernstige verkeershinder door bouw tijdelijk Julianaplein van februari tot mei volgend jaar

Het Julianaplein is de grootste en drukste kruising van Noord-Nederland. Hier komt het verkeer uit de richtingen Assen (A28), Drachten (A7/N7), Hoogezand (zuidelijke ringweg/A7) en de binnenstad samen. Bij de verkeerslichten op dit plein ontstaan in de spits regelmatig files. In het project Aanpak Ring Zuid wordt het Julianaplein ongelijkvloers. Dat houdt in dat het verkeer straks vanuit elke richting ongehinderd kan doorrijden.

Tijdelijk Julianaplein

Om ruimte te maken voor de bouw van het nieuwe, ongelijkvloerse Julianaplein, wordt van 11 februari tot en met 9 mei 2022 een tijdelijk Julianaplein aangeled. Deze krijgt de vorm van een T-kruising en komt aan de zuidoostkant van het huidige Julianaplein. Hiervoor is de Julianavijver tijdelijk gedempt. Voor het verkeer van en naar het westen (Hoogkerk/Drachten) komt er een tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal. Het tijdelijke plein is ongeveer twee jaar in gebruik, totdat het nieuwe Julianaplein klaar is (planning: 2024).

Het tijdelijke Julianaplein wordt aangesloten op drie bestaande wegen: in de richtingen Drachten (N7/A7), Hoogezand (zuidelijke ringweg, N7) en Assen (A28). Het verkeer van en naar het centrum hoeft niet over dit tijdelijke plein. Dat verkeer rijdt al vanaf eind dit jaar via de Brailleweg en over de nieuwe op- en afrit. Vandaar dat het tijdelijke Julianaplein de vorm heeft van een T-kruising. Het tijdelijke Julianaplein heeft meer capaciteit dan nu om het verkeer af te wikkelen. Daarom is de verwachting dat het verkeer op het tijdelijke Julianaplein relatief goed kan doorstromen.

Bouw tijdelijke Julianaplein

De bouw van het tijdelijke Julianaplein gaat de nodige verkeershinder veroorzaken. In deze dertien weken in het voorjaar van 2022 zijn er op en rondom het Julianaplein verschillende afsluitingen nodig. Het autoverkeer ondervindt hier ernstige hinder van. Om het verkeer tijdens deze periode voldoende te laten doorstromen, is het van groot belang het aantal verkeersbewegingen door de hele stad te beperken.

Nieuwe Julianaplein

Wanneer het tijdelijke kruispunt in gebruik is (verwachting juni 2022), kan het oude kruispunt verwijderd worden en start de bouw van het uiteindelijke Julianaplein. Doordat het nieuwe Julianaplein ongelijkvloers is, zijn er straks geen verkeerslichten meer nodig en kan het verkeer ongehinderd doorrijden.