In totaal hebben 84 studenten belangstelling getoond voor het experiment: 43 hbo’ers, 33 mbo’ers en 8 wo’ers. Twee studenten, Jo-Anne Hoff van ROC Menso Alting en Joes Huppes van Noorderpoort, mochten als eerste deelnemers een e-bike in ontvangst nemen. De elektrische fietsen werden overhandigd door wethouder Paul de Rook, tevens voorzitter van de stuurgroep Groningen Bereikbaar en Wim van de Pol, lid van het college van bestuur van Noorderpoort, namens de onderwijsinstellingen.
Van 6 tot en met 13 maart zijn er mbo-, hbo- en wo-studenten via een campagne geworven voor het experiment. Voorwaarde voor deelname is dat de studenten in Groningen studeren en op 10 tot 20 kilometer afstand van hun onderwijsinstelling wonen. Na selectie van de aanmeldingen, begint Swapfiets nu met uitgifte van de e-bikes met serviceabonnement.
Gedurende het experiment meet Groningen Bereikbaar het reisgedrag van de deelnemers en vergelijkt het reisgedrag van voor de wissel naar weekend OV met e-bike. Zo onderzoekt de organisatie of studenten bereid zijn in de ochtendspits te gaan fietsen in plaats van met het OV te reizen. De verwachting is dat tijdens de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg, forenzen meer gebruik zullen maken van het openbaar vervoer in en rond de stad.
Het experiment is mede gefinancierd vanuit het Beter Benutten programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Beter Benutten staat voor minder files, groei op het spoor en meer gebruik van vaarwegen, zodat de economie kan groeien. Rijk, regio en bedrijfsleven nemen samen in de drukste regio’s innovatieve maatregelen die de bereikbaarheid verbeteren. Slimme keuzes, sterke combinaties.