ESNS staat op de agenda van woensdag 15 tot en met zaterdag 18 januari. Het internationaal vermaarde festival vindt traditioneel plaats op de meest uiteenlopende locaties in de binnenstad: cafés en kroegen uiteraard, maar ook een kerk, middelbare school en studentenvereniging worden voor de gelegenheid omgetoverd tot een poppodium.
Logistieke puzzel
En dat is elk jaar weer een enorme uitdaging, vertelt hoofd productie Marlene Boere. Een poppodium stamp je niet tenslotte zomaar uit de grond, zegt ze: je hebt licht nodig, geluid, versterkers, microfoons, muziekinstrumenten, noem maar op. En dan heb je het nog niet eens over alle ‘nevenbenodigdheden’, zoals een kassasysteem, banken voor in de kleedkamer, een koelkast voor de artiesten en een fijne vulling voor ín die koelkast.
Die bevoorrading van een locatie, dat is dus nogal een klus. “En als je je dan bedenkt dat we dertig locaties hebben, al helemáál”, verduidelijkt Boere. Daarom worden alle tijdelijke poppodia van hun voorraad en benodigdheden voorzien vanuit een grote hub – een enorm logistiek centrum – aan de Rigaweg.
Duurzaam transport in de binnenstad
ESNS heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. En dus gebeurt ook het transport en vervoer ook zo duurzaam mogelijk. Deels met elektrische busjes of bakwagens, maar voor een deel ook met cargobikes, waarvan ESNS er eentje van Groningen Bereikbaar in bruikleen heeft.
Ideaal, vindt het hoofd productie ze. “Iedereen in Groningen weet: je bent hier sneller met de fiets dan met de auto, zeker in de binnenstad. Bovendien kom je met zo’n cargobike met gemak tot aan de deur; dat is met een auto of busje nog altijd maar de vraag.” Maar misschien wel het grootste voordeel, zegt Boere: iedereen kan zo’n ding besturen en rijden. “Daarmee zijn we niet alleen afhankelijk van mensen met een rijbewijs. En kan bij wijze van spreken ook de timmerman zónder rijbewijs even snel de bakfiets pakken om iets te repareren of te vervangen, mocht dat nodig zijn.”
“Je kunt er echt heel veel in kwijt”
Volgens Boere bieden de cargobikes verrassend veel ruimte. “Je kunt er echt heel veel in kwijt.” En dat is handig, ‘want ja, het bier is ook wel eens bijna op’. De kratten of flesjes hoeven dan niet met de auto worden gebracht, maar gaan dan gewoon snel en makkelijk in de cargobike naar de plek van bestemming.
De cargobikes zijn wat Boere betreft een blijvertje. Maar zélf een of twee van die bakfietsen aanschaffen, is geen optie. “Dan staan ze vervolgens 51 weken per jaar in de opslag.” Daarom is het ideaal dat ESNS de fietsen kan lenen van Groningen Bereikbaar.