“Het delen van vervoersmiddelen is een vrij nieuwe vorm van mobiliteit”, zegt Han-Paul van Westing van deelmobiliteitspecialist Deesy uit Bedum. Van Westing onderzocht in opdracht van de drie noordelijke provincies en Groningen Bereikbaar wat er in het Noorden al gebeurt op het gebied van deelmobiliteit en vooral welke kansen er nog liggen, zowel voor bewoners, bezoekers als bedrijven.
Als een van de belangrijkste conclusies en inzichten noemt Van Westing dat de interesse in het delen van voertuigen groot is. Maar liefst een op de drie mensen zou het best zien zitten om een auto te delen met de buurt of buren. “Dat laat zien dat er nog een hele wereld te winnen is”, aldus Van Westing. Volgens hem ligt daar de komende jaren een taak voor de overheden.
Maar waarom deelmobiliteit? Het heeft volgens Van Westing allerlei voordelen. Maatschappelijk gezien, op gebied van milieu, maar ook financieel. “Voor consumenten is het bezit van een auto een behoorlijke kostenpost. Je hebt te maken met afschrijvingen, verzekeringen, noem maar op. Allemaal kosten die je niet hebt bij het delen van een voertuig.” De bedoeling is dat Groningen Bereikbaar en andere overheden de komende jaren vooral een adviserende, begeleidende en coachende rol op zich zullen nemen.
Dit artikel stond ook in de Groningen Bereikbaar-krant najaar 2024. Lees de hele krant hier.