Bereikbaarheid & Mobiliteit

Minder hardrijders en minder incidenten op A7 na veiligheidsproject Rijkswaterstaat

Het aantal snelheidsovertredingen op de A7 in Groningen en Friesland is in twee jaar sterk verminderd. Dat is te danken aan een ‘verkeersveiligheidsproject A7 Veilig’, waarin door Rijkswaterstaat, politie en de twee noordelijke provincies ruim twee jaar samengewerkt.  Het belangrijkste effect is de flinke afname van het aantal (extreme) snelheidsovertreders. De veiligheidsgevoelens bij het publiek zijn gedurende het project gelijk gebleven. Het merendeel voelt zich op de A7 (heel) veilig. Een en ander meldt vrijdag Rijkswaterstaat.


Leestijd: 1 minuut

Meer weggebruikers in regio Groningen-Assen mijden de spits
Meer weggebruikers in regio Groningen-Assen mijden de spits

In december 2011 startten Rijkswaterstaat, Politie, Openbaar Ministerie en de provincies Fryslân en Groningen met A7 Veilig. Aanleiding voor het project waren geluiden over gevaarlijk rijgedrag van weggebruikers op de A7 en ongevallencijfers waarin de A7 (in de provincie Groningen) als één van de gevaarlijkste wegen van Noord-Nederland te boek stond.

De partners spraken af gedurende twee jaar intensieve verkeerscontroles in te zetten, aangevuld met verkeersveiligheidscampagnes, voorlichting en (kleine) maatregelen in de weginrichting.

Daarnaast hielden de partners veelvuldig contact met weggebruikers en publiek, via internet en social media. De mening van het publiek werd geregeld gepeild via een online enquête op www.a7veilig.nl.

Resultaat politie

De politie was gedurende het project bijna dagelijks aanwezig op de A7 met opvallende en onopvallende controles. Dat resulteerde in het eerste jaar in 3349 staandehoudingen, waarvan 1889 snelheidsovertredingen. 122 rijbewijzen werden ingevorderd. In het tweede jaar telde de politie 2408 overtredingen, waarvan 1053 snelheidsovertredingen.

Daarbij werden 57 rijbewijzen ingevorderd. Mede naar aanleiding van de enquêtes van A7 Veilig verlegde de politie in het tweede jaar het accent van de controles van snelheid naar asociaal en gevaarlijk rijgedrag. Denk aan bumperkleven, hinderen bij het wisselen van rijstrook, en bijvoorbeeld handheld bellen.

Effect

De projectpartners hebben vier keer onderzoek laten doen naar het effect van hun inzet. In dat onderzoek werden snelheidsgegevens en ongevallencijfers als indicatoren van het verkeersgedrag op de A7 gebruikt. Uit de metingen blijkt dat het aantal hardrijders op de A7 gedaald is.

Het effect is vooral zichtbaar in het eerste jaar: het aantal hardrijders boven de 120 km/u daalt met 15%. Veel extreme hardrijders haalden hun voet van het pedaal, vooral in de rustige uren. In het onderzoek is verder duidelijk geworden dat de gemiddelde snelheid op de A7 – ondanks de invoering van de 130 km/uur – nauwelijks verhoogd is.