Bereikbaarheid & Verkeer

Nieuwe fietsroute tussen Engelbert en Meerstad dankzij inzet bewoners

Tussen Engelbert en Meerstad komt een nieuw, veilig fietspad. Het wordt een  ‘eetbaar fietspad’, omzoomd door fruitbomen.


Leestijd: 1 minuut

Het nog aan te leggen fietspad komt er met dank aan de bewoners van Engelbert. De ouderraad van de scholen De Driebond en de belangenvereniging Meerdorpen stelden een fietspad voor door het weiland tussen de dorpskern van Engelbert en de Hoofdweg, met een brug van 13 meter over de Borgsloot. Zo kunnen leerlingen de Woldjerspoorweg of de Middelberterweg omzeilen. Op deze manier ontstaat er een veilige schoolroute tussen de twee locaties van de school in Engelbert en Ruischerbrug. Vele verenigingen uit het dorp ondersteunden het voorstel met handtekeningen.

Fruitbomen

Dankzij de inzet van de bewoners vallen de kosten voor de aanleg van het fietspad lager uit. In plaats van € 350.000, als de gemeente het fietspad helemaal zelf aan had moeten leggen, bedragen de kosten uiteindelijk € 200.000. Dat komt onder anderen omdat bewoners in het voorjaar meehelpen om de fruitbomen aan te planten langs het pad. Als ‘eetbaar pad’  krijgt het fietspad ook een rol bij de natuureducatie voor de schoolkinderen en gebruikers. Bovendien vallen de kosten lager uit door de scherpe offerte van de plaatselijke aannemer. Overigens helpen bewoners op vrijdag 7 november ook bij klein archeologisch onderzoek langs het pad.

Nieuwe rolverdeling

Wethouder Ton Schroor: “Wij omarmen de aanleg van het fietspad. Het is een mooi voorbeeld van een nieuwe rolverdeling tussen gemeente en bewoners. Engelbert is in the lead, de gemeente stimuleert en ondersteunt.”