Bereikbaarheid & Verkeer

Vanaf vandaag extra sneltreinen naar Leeuwarden en Winschoten

Er rijden vanaf maandag extra sneltreinen naar Leeuwarden en Winschoten. Er is ook een nieuwe dienstregeling van kracht voor de treinen van Arriva in het Noorden.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Arriva
Foto | Arriva

Tussen Leeuwarden en Groningen rijdt vanaf volgende week elk uur een extra sneltrein en tussen Groningen en Winschoten rijdt er in de spits twee keer per uur een sneltrein. De laatste jaren is hier hard aan gewerkt. Zo is op veel plekken het spoor aangepast of verdubbeld om de extra sneltrein mogelijk te maken. 

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden
Sinds maandag rijdt er elk uur een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden, deze trein stopt ook op Feanwâlden en Buitenpost. Verder rijdt er in de avonduren in plaats van een keer per uur, twee keer per uur een trein tussen Groningen en Zuidhorn. Door de aanpassingen die gemaakt zijn op het spoor tussen de twee provinciehoofdsteden zijn de reistijden van alle treinen op het traject verkort. Ook sluiten ze beter aan op de intercity's in Leeuwarden. Lees hier het artikel uit de Groningen Bereikbaar-krant van november met daarin meer informatie over het project.

Extra Sneltrein Groningen Winschoten
Ook op het traject tussen Groningen en Winschoten is hard gewerkt de afgelopen jaren. Sinds maandag 14 december rijdt er op werkdagen in de spitsuren in beide richtingen twee keer per uur een sneltrein tussen de twee steden die stopt op Scheemda en Groningen Europapark. Station Scheemda Oost wordt gesloten. Lees hier het artikel uit de Groningen Bereikbaar-krant van november met daarin meer informatie over het project.

Andere wijzigingen
Naast deze extra sneltreinen, is er tussen Warffum en Groningen een extra ochtendspitsrit. De nieuwe dienstregeling van Qbuzz start op 3 januari 2021. Daardoor kan het dat de eerste weken de aansluiting tussen trein en bus niet optimaal is. Vervoerders raden aan om je reis vooraf te plannen in een reisplanner. Lees hier alle wijzigingen in de dienstregeling Groningen van Arriva.

Geen feestelijkheden
Eerder al was bekend geworden dat er geen feestje met de reizigers zou worden gevierd, in verband met de coronamaatregelen. Aanvankelijk zouden een aantal bestuurders, waaronder gedeputeerde Fleur Gräper, maandagochtend de eerste sneltrein van Arriva uitzwaaien. Dat is niet doorgegaan in verband met het trieste overlijden van een Arriva-buschauffeur dit weekend bij een ongeval met een bus in Friesland.