Bereikbaarheid & Verkeer

Onderdoorgang Verlengde Lodewijkstraat langdurig dicht

De onderdoorgang van de zuidelijke ringweg bij de Verlengde Lodewijkstraat gaat komende maandagochtend dicht voor alle verkeer. Dit is nodig vanwege de sloop van de oude ringweg. Na september, als de ringweg verdwenen is, wordt op deze plek de Esperantotunnel aangelegd. De afsluiting duurt naar verwachting tot december 2024.


Leestijd: 1 minuut

Voor het project Aanpak Ring Zuid wordt de oude zuidelijke ringweg tussen Julianaplein en Oude Winschoterdiep gesloopt. Om het gedeelte boven het spoor veilig af te kunnen breken, wordt van 3 tot en met 11 augustus het treinverkeer stilgelegd. Voorafgaand hieraan wordt in juli gestart met sloopwerkzaamheden bij de Helperzoom en de Verlengde Lodewijkstraat. Verkeer kan er dan niet veilig onderdoor gaan.

De onderdoorgang bij de Verlengde Lodewijkstraat gaat vanaf 1 juli dicht. Dat geldt ook voor de Esperantostraat.

De onderdoorgang bij de Helperzoom is al langer dicht. Hiervoor is een tijdelijke weg over de Kempkensberg aangelegd.

Esperantotunnel

Nadat bij de Verlengde Lodewijkstraat de sloop van de oude ringweg is afgerond, start de volgende klus: het aanleggen van de Esperantotunnel. Dat is de nieuwe tunnel voor fietsers en voetgangers onder het spoor door, die het westelijke en het oostelijke deel van het Zuiderplantsoen met elkaar verbindt. Dankzij deze tunnel kunnen fietsers en voetgangers in het Zuiderplantsoen straks onder het spoor door.

De aanleg van de tunnel duurt naar verwachting tot voorjaar 2025. De Verlengde Lodewijkstraat gaat dus al weer open voordat de nieuwe tunnel klaar is.

Gevolgen voor fietsers en voetgangers

Fietsers en voetgangers worden omgeleid via het Oude Winschoterdiep. De oude ringweg is hier al gesloopt en het nieuwe fietspad over de nieuwe ringweg is klaar.