Bereikbaarheid & Verkeer

Operatie Julianaplein: verkeer was zoekende in deze eerste week van fase 5

Het is inmiddels de vijfde dag van fase 5 van Operatie Julianaplein. Deze hele eerste werkweek van fase 5 was het verkeer wat zoekende. Dat melden de betrokken partijen Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar. Niet alle automobilisten leken op de hoogte van de nieuwe beschikbare en afgesloten wegen.


Leestijd: 2 minuten

Ring Zuid dicht vanaf Euvelgunne tot Europaweg
Ring Zuid dicht vanaf Euvelgunne tot Europaweg

“We zien dat het verkeer moet wennen aan de nieuwe verkeerssituatie en nieuwe routes”, meldt Aanpak Ring Zuid op hun website. Zo is het tijdens de ochtend- en avondspits op verschillende plekken drukker. Dit heeft volgens de partijen ook te maken met de kaarten en navigatiesystemen die niet bij alle providers bijgewerkt zijn.

Drukte op andere plekken

Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar zien een verschuiving van verkeersdrukte naar andere plekken in de stad. Dit levert vertragingen op in het Sontplein-gebied, rondom Waterhuizen en op Laan Corpus den Hoorn. Op deze laatste weg is het nog drukker dan verwacht. Vermoedelijk rijdt hier ook verkeer dat van Assen naar Drachten rijdt en andersom, dat zich nog niet bewust is van de nieuwe route. Ook de route Stationsweg – Griffeweg – Sontweg is drukker en ook in de wijk Oosterpoort is meer verkeer.

In Helpman lijken niet alle automobilisten op de hoogte van het eenrichtingsverkeer op de Goeman Borgesiuslaan en de Helperzoomtunnel. Sommige automobilisten proberen tegen het verkeer in hun weg te vinden. Dat levert gevaarlijke situaties op, ook voor fietsers en voetgangers. Aanpak Ring Zuid benadrukt dat het belangrijk is de verkeersborden en omleidingsroutes te blijven volgen. 

Op Ring Noord en Ring West worden de omleidingsroutes goed gevolgd. Wel stroopt het verkeer op Ring West op. Het is van belang dat beide rijbanen goed benut worden, benadrukt Aanpak Ring Zuid, zodat de doorstroming zo optimaal mogelijk is. Automobilisten die vanaf Ring West richting Assen willen, kunnen het beste de linker rijbaan nemen. De bebording wordt hierop aangepast.

Komende week

De komende week zijn geen andere afsluitingen gepland. De meeste automobilisten zullen dan ook inmiddels gewend zijn aan de nieuwe situatie, waardoor het verkeersbeeld er weer anders uit zal zien. Waar nodig en waar mogelijk worden nog verkeersmaatregelen getroffen, zodat het verkeer en met name het OV en de hulpdiensten doorgang kan vinden. Hierbij valt te denken aan het anders afstellen van verkeerslichten of de inzet van verkeersregelaars.

Het goede nieuws is dat in deze eerste dagen van fase 5 de doelstelling van 20 procent minder autoverkeer nog steeds is gehaald. Dat helpt volgens de partijen ontzettend goed mee om de stad bereikbaar te houden.