Bereikbaarheid & Verkeer

Slim en voordelig: elektrische deelauto's van DeelSlee

Voor veel mensen die buiten de stad wonen, is een auto vrijwel onmisbaar. Maar wie af en toe een auto nodig heeft, hoeft er niet per se een te bezitten. Net als deelscooters, worden deelauto’s snel populairder. In Loppersum biedt coöpe­ratie DeelSlee sinds een jaar elektrische deelauto’s aan.


Leestijd: 2 minuten

Slim en voordelig: elektrische deelauto's van DeelSlee
Slim en voordelig: elektrische deelauto's van DeelSlee

Alle inwoners van de voormalige gemeente Loppersum met een rijbewijs kunnen van DeelSlee gebruikmaken. Via een app kun je een auto reserveren. Die staat op een vaste plaats in het dorp en daar lever je de auto ook weer in. Je betaalt de auto per uur, waarin alle kosten zijn inbegrepen. Of je neemt een abonnement. DeelSlee telt op dit moment een paar honderd deelnemers. “Of dat veel of weinig is, weten we niet zo goed”, zegt Jan Roelf de Vries, bestuurslid van DeelSlee. “We wisten niet wat we konden verwachten. Nu de coronamaatre­gelen voorbij zijn, zien we dat het aantal deelnemers toeneemt.”

“We beschikken nu over twaalf auto’s”, ver­volgt Jan Roelf. “Ons streven is om in alle zeventien dorpen van ons gebied minimaal twee deelauto’s aan te bieden. Want één deelauto is geen deelauto, zeggen wij tegen elkaar. Als de ene auto weg is, grijpt de vol­gende al mis. Eind dit jaar en begin volgend jaar komen er in totaal negen laadpalen en circa 15 auto’s bij in de dorpen waar DeelSlee nu nog niet is.”

Tweede auto

Er zijn diverse voorbeelden van mensen die door DeelSlee hun auto of hun tweede auto hebben weggedaan. “We gebruiken DeelSlee zelf als tweede auto. Daardoor hebben mijn vrouw en ik aan één auto genoeg. Hebben we tegelijk een auto nodig, dan neem ik de deelauto. Dat bevalt heel goed en het bespaart ons veel geld. Mensen verkij­ken zich op wat een auto kost, zelfs als hij alleen maar stilstaat. Denk maar aan de verzekering, onderhoud, wegen­belasting en afschrijving.”

Samenwerken

Bijzonder aan DeelSlee is dat het een bewonersinitiatief is, waarin dorpsbe­langenorganisaties en energiecoöpera­ties samenwerken. DeelSlee is van en voor bewoners en wordt gerund door vrijwilligers. “Samen sparen we de por­temonnee en het milieu. Ook bevorde­ren we de toegankelijkheid en leef­baarheid van het gebied. En we dragen bij aan de doelstelling van de gemeente om in 2030 niet meer afhankelijk te zijn van fossiele energie.”

Kijk op deelslee.nl voor meer informatie.