Bereikbaarheid & Verkeer

Straks: centrum bereikbaar via verschillende routes

De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen is een enorme klus. Dit zorgt er wel voor dat er straks meer manieren zijn om met de auto richting de binnenstad te rijden. Hieronder een overzicht voor het verkeer vanuit Drachten, Assen en Hoogezand. Dit is de dus de situatie vanaf eind 2024.


Leestijd: 2 minuten

Straks: centrum bereikbaar via verschillende routes
Straks: centrum bereikbaar via verschillende routes

Via de westelijke ringweg/Hoendiep
Kom je vanuit de richting Drachten, dan is de route via de westelijke ringweg een handige route (de groene lijn in de afbeelding). Op de A7 komt een aparte rijstrook voor verkeer naar de westelijke ringweg. Zonder ander verkeer te kruisen, rij je de westelijke ringweg op. De verkeerslichten bij MartiniPlaza verdwijnen. Je rijdt dus zo door naar de afslag Schildersbuurt/Centrum. Daar ga je via het Hoendiep naar het centrum.

Ook als je vanuit Assen komt, kun je deze route kiezen. Je gaat dan naar de westelijke ringweg toe via het Julianaplein (de roze lijn).

Straks naar centrum via westelijke ringweg en Hoendiep

Route naar het centrum via westelijke ringweg en Hoendiep

Via de Brailleweg/Emmaviaduct
Kom je naar de stad Groningen toe vanuit de richting Assen (A28), dan kun je ook straks via het Emmaviaduct naar het centrum. Vlak voor het Julianaplein is al de nieuwe afslag naar het centrum aangelegd. Aan het eind van de nieuwe afrit ga je linksaf, onder de A28 door en via de Brailleweg richting Emmaviaduct.

Ook als je uit Drachten komt, kun je via het Emmaviaduct naar het centrum. De laatste jaren was dat niet meer mogelijk. Bij het Julianaplein neem je de nieuwe afrit die aansluit op de Brailleweg en het Emmaviaduct.

Straks naar centrum via Emmaviaduct

Route naar het centrum via het Emmaviaduct

Via de Brailleweg/Hereweg
Wil je het centrum via de Hereweg bereiken, dan kan dat ook in de nieuwe situatie. Vanuit Drachten en Assen (en ook vanuit Hoogezand) kun je bij het Julianaplein de afslag nemen naar de Brailleweg. Daar komt een rotonde. Via een nieuwe verbindingsweg, aan de noordkant van de ringweg, rijd je naar de Hereweg.

Straks naar centrum via Brailleweg Hereweg

Route naar het centrum via de Brailleweg en Hereweg

Via de Europaweg
Kom je uit de richting van Drachten/Assen of Hoogezand, dan kun je de afslag nemen naar de Europaweg om het centrum te bereiken. Vanuit Drachten gezien ligt de afslag voortaan voorbij de Europaweg. Je keert met een boog terug naar de Europaweg, om de skivijver heen. Aan het eind van de afrit ga je rechtsaf naar de Europaweg. Hier komt een verkeerslicht dat vrijwel continu op groen staat. Alleen als er een bus vanaf P+R Europapark naar de Europaweg moet, kan dit verkeerslicht even op rood springen.

Ook vanuit Hoogezand komt er een afslag naar de Europaweg (paarse lijn). De afslag komt uit op de voormalige Lübeckweg. Bij de kruising met de Europaweg kun je rechtsaf naar het centrum toe.

ARZ19_Kaartjes route_Europaweg_DEF

Route naar het centrum via de Europaweg

Via de oostelijke ringweg/Europaweg
Kom je vanuit Hoogezand, dan kun je, net als nu, ook via de oostelijke ringweg gaan. Je rijdt dan via de afslag Meerstad naar bedrijventerrein Driebond. Via de Sontbrug en de Eltjo Ruggeweg ga je naar de Sontweg en zo naar de Europaweg.

Straks naar centrum via oostelijke ringweg

Route naar het centrum via de oostelijke ringweg

Afbeeldingen: Aanpak Ring Zuid