Bereikbaarheid & Verkeer

Terugblik werkzaamheden Hoofdstation

Op station Groningen rijden de treinen over het nieuwe spoordek en maken reizigers gebruik van het nieuwe perron. Het seinhuis en de passerelle staan op hun tijdelijke plek en de hulpbrug is klaar. De afgelopen zes dagen zijn er weer mooie stappen gemaakt in het project Groningen Spoorzone. Een terugblik in foto’s en video.


Leestijd: 1 minuut

 

Verhuizing seinhuis en passerelle

Het monumentale seinhuis en de passerelle (voetgangersbrug) van staal stonden 94 jaar op de plek waar Strukton nu gaat bouwen aan de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling. Om ruimte te maken voor de bouwkuip zijn ze afgelopen week met een grote rupskraan verhuisd naar een tijdelijke parkeerplaats op perron 3. Met een gewicht van 90,5 ton van het seinhuis en 120 ton van de passerelle is dat een hele klus. Beiden komen uiteindelijk weer terug op hun oorspronkelijke plaats. In onderstaand filmpje een snelle weergave van de verhuizing.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=QwqqbjvKtLY&feature=emb_logo

Treinen over de bouwkuip

Sinds vandaag rijden er treinen over de bouwkuip aan de zuidzijde van het station. De oorspronkelijke sporen 7 en 8 moesten ook wijken voor het maken van de bouwkuip op het station. De sporen lagen al voor de zesdaagse op het spoordek en zijn in deze periode aangesloten op het bestaande spoor. Reizigers van NS maken nu ook gebruik van het nieuwe perron dat wat zuidelijker ligt.

Hulpbrug

En er was meer hijswerk. Ook de brugdelen van de hulpbrug over de sporen gingen door de lucht. De brug van in totaal 129 meter lang en boven de perrons 5 meter hoog staat op 27 funderingspalen en loopt van het zuidelijke bouwterrein naar het bouwterrein op het station. Via deze brug en een torenkraan die komende periode afgebouwd wordt, is het mogelijk om materialen op een veilige manier, zonder hinder voor reizigers, van en naar het bouwterrein te krijgen

Het seinhuis onderweg naar zijn nieuwe plek
Het seinhuis onderweg naar zijn nieuwe plek
De hulpbrug over het spoor
De hulpbrug over het spoor
Het hijsen van de brugdekken over de hulpbrug over het spoor
Het hijsen van de brugdekken over de hulpbrug over het spoor
Werkzaamheden bovenleiding
Werkzaamheden bovenleiding

Foto's: Groningen Spoorzone