Bereikbaarheid & Verkeer

Vier weken lang geen treinen richting Assen, Veendam en Weener (VIDEO)

Van woensdag 6 mei tot en met woensdag 3 juni rijden er geen treinen tussen Groningen en Assen en Groningen en Veendam/Weener. Op deze trajecten wordt aan het spoor gewerkt binnen het project Groningen Spoorzone. NS en Arriva zetten bussen in.


Leestijd: 2 minuten

Vier weken lang geen treinen richting Assen, Veendam en Weener (VIDEO)
Vier weken lang geen treinen richting Assen, Veendam en Weener (VIDEO)

Werkzaamheden
De werkzaamheden zijn onderdeel van het project Groningen Spoorzone, waarmee provincie Groningen, gemeente Groningen, NS en ProRail samen werken aan de bereikbaarheid van de stad en regio. Van woensdag 6 mei tot en met woensdag 3 juni werken verschillende aannemers aan de bouw van een extra vierde spoor tussen de stations Groningen en Groningen Europapark, het vernieuwen van sporen tussen Groningen en Haren en aan de stations Groningen en Groningen Europapark. Onderdeel daarvan zijn ook de laatste werkzaamheden op het nieuwe opstelterrein op De Vork in Haren. Dit opstelterrein en het extra perron op station Groningen Europapark worden na de werkzaamheden in gebruik genomen. Meer informatie over de werkzaamheden van komende periode vind je op de website van Groningen Spoorzone.

Gevolgen treinreis
De werkzaamheden hebben gevolgen voor de treinreiziger. Zo rijden er dus vab woensdag 6 mei tot woensdag 3 juni rijden er Arriva-bussen tussen Groningen en Veendam/Weener. De NS zet ook bussen in voor de reizigers tussen Groningen en Assen. In de weekenden van 9-10 mei en 16-17 mei rijden er ook geen treinen tussen Groningen en Zuidhorn/Delfzijl/Eemshaven. Station Groningen is niet bereikbaar per trein. Arriva zet ook hier bussen in. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd die kan oplopen tot 45 minuten. Het meenemen van fietsen in de treinvervangende bussen is niet mogelijk.

Extra buslijnen
Om te zorgen dat stad en regio zo goed mogelijk bereikbaar zijn tijdens deze werkzaamheden en de veiligheid van de reizigers te kunnen waarboren rijden er op sommige plekken extra bussen of langere bussen. Zo rijdt Arriva de hele dag een snelbus tussen Groningen en Winschoten die alleen stopt in Hoogezand-Sappermeer. Ook rijdt Arriva in de spits snelbussen naar Veendam. Verder rijdt Qbuzz lijn 83 Leek – Roden – Assen de hele dag door met een grote bus.

Geldig vervoersbewijs
Reizigers die gebruikmaken van vervangend vervoer hebben een geldig vervoerbewijs nodig. Bij Arriva checken reizigers in op het vertrekstation en checken uit op het treinstation van bestemming. Bij NS dient echter onderweg ook bij de NS-bussen in- en uitgecheckt te worden.

Aangepaste dienstregeling
Zowel NS als Arriva rijden momenteel een speciale dienstregeling vanwege maatregelen rondom het coronavirus. Houd voor de laatste ontwikkelingen de websites van de vervoerders in de gaten en check voor vertrek een reisplanner. Reizigers kunnen hun reis plannen via de reisplanner in de NS-app of Arriva-app en/of via de websites van NS (www.ns.nl) en Arriva (www.arriva.nl).

Reis alleen als het echt moet
De treinen en treinvervangende bussen rijden zodat mensen met een vitaal beroep, of zij die om een andere reden genoodzaakt zijn te reizen, het openbaar vervoer kunnen blijven gebruiken. Zowel in de treinen als in de bussen gelden de landelijke richtlijnen van het RIVM. Op de websites van de vervoerders is hier meer informatie over te vinden.

Meer informatie vind je ook op de website van Groningen Bereikbaar.