Bereikbaarheid & Verkeer

Vouwfietsactie van UMCG is groot succes: ‘Het bevalt me uitstekend!’ (VIDEO)

De vouwfietsactie van het UMCG is een groot succes. Het ziekenhuis heeft tijdelijk vier vouwfietsen ter beschikking die medewerkers van het ziekenhuis een maand lang gratis kunnen proberen. Ze kunnen dan hun auto parkeren op een van de P+R-terreinen rondom de stad en het laatste stuk met de fiets in plaats van met de bus willen afleggen. "Het bevalt me uitstekend", zegt IC-verpleegkundige Marit.


Leestijd: 2 minuten

Vouwfietsactie van UMCG is groot succes: ‘Het bevalt me uitstekend!’ (VIDEO)
Vouwfietsactie van UMCG is groot succes: ‘Het bevalt me uitstekend!’ (VIDEO)

Het UMCG kreeg de fietsen in september vorig jaar tijdelijk te leen van TSO Fietsen en sindsdien zijn alle fietsen elke keer voor de komende periode volgeboekt, zegt Charlotte Kumm, projectleider Duurzame Mobiliteit bij het UMCG. De actie is daarom verlengd van mei naar september van dit jaar. 

Liever op de fiets
Het uitproberen van de vouwfietsen is vooral aantrekkelijk voor medewerkers die té ver van het ziekenhuis wonen om de hele reis al fietsend af te leggen. “Met de vouwfiets achterin kunnen ze nu naar een van de P+R-terreinen rijden, en vanaf daar het laatste stuk naar het ziekenhuis fietsen.” Volgens Kumm was er onder het personeel behoefte aan deze optie. “Veel mensen stappen toch liever op de fiets dan in de bus, vooral in deze periode van corona zo merken we.”  

Voor Marit van der Made, IC-verpleegkundige in opleiding, is de vouwfiets ideaal. Ze woont in Stadskanaal en parkeert haar auto altijd op P+R Meerstad. “Normaal gesproken stapte ik dan in de bus. Die komt op gezette tijden en hij heeft ook wel eens vertraging. Met een vouwfiets heb ik meer vrijheid. Ik stap uit de auto en stap op de fiets. Ik ben dan of net zo snel of soms zelfs sneller dan met de bus. Na het werk, kan ik ook even lekker onthaasten op de fiets terug. Het bevalt heel goed.”

'Fietsen is gezond'
Sinds 2017 biedt het UMCG haar medewerkers ook de mogelijkheid tijdelijk een e-bike of een snellere speed pedelec uit te proberen. Het UMCG heeft onlangs de ‘leentijd’ van deze fietsen verlengd: net als de vouwfiets kunnen ze nu ook de elektrische fietsen een maand op proef krijgen.  De probeeracties maken deel uit van het pakket aan maatregelen van het UMCG om het fietsen onder het personeel te stimuleren. “Fietsen is gezond, het is goed voor de bereikbaarheid van de stad, en ook nog eens goed voor het milieu”, somt Kumm op.  

De maatregelen werpen hun vruchten af, zo bleek vorig jaar uit een mobiliteitsonderzoek onder het UMCG-personeel. Ruim 50 procent van de medewerkers gaat élke dag op de fiets, en op ‘mooie, droge en zonnige’ dagen ligt dat percentage maar liefst op 71 procent.

'Ik ga er eentje aanschaffen'
 Er zijn kortingsafspraken gemaakt met verschillende leveranciers. “Ik ben in ieder geval enthousiast en ik ga er eentje aanschaffen”, zo besluit IC-verpleegkundige Marit.