Al jaren wordt besproken hoe de westelijke ringweg aangepakt moet worden, want op veel plekken staat het vaak vast en is het gevaarlijk. “De knelpunten die er nu al zijn komen steeds meer onder druk, vanwege de 11.000 nieuwe woningen die gebouwd worden tot 2040 in de nieuwe wijken Suikerzijde, De Nieuwe Held en Reitdiepswaard”, zegt gedeputeerde Erik Jan Bennema (VVD) van mobiliteit. “Maar ook vanwege toenemende bedrijvigheid op onder andere het Zerniketerrein.”
De grootste bottlenecks zijn volgens Bennema: de N355, kruispunt West End en de kruising tussen de Pleiadenlaan en Siersteenlaan. De N355 verbindt Groningen en Aduard. Daar staan regelmatig files, vooral bij knooppunt Reitdiepplein. Ook bij de Pleiadenlaan en de Siersteenlaan, het kruispunt tussen Vinkhuizen en Paddepoel, staan vaak lange rijen auto’s voor de stoplichten. Bij kruispunt West End kruist de Friesestraatweg het spoor. Auto’s kunnen hier de ring op rijden, maar ook fietsers en bussen moeten erlangs.
Deze knelpunten zijn niet de enige problemen. “Doordat het verkeer niet goed doorstroomt op de ring, is er in de wijken veel sluipverkeer. Met name in Vinkhuizen en Hoogkerk. En voor fietsers is het in de hele westflank op veel plekken onveilig.” En ook een betere ontsluiting van het Westerkwartier en de rest van het noordwesten van de provincie is een wens.
Het ombouwen van de westelijke ringweg is een omvangrijk project, waarvoor 175 miljoen euro beschikbaar is. De helft (87,5 miljoen) wordt betaald door het rijk en de andere helft door de provincie (zo’n 63 miljoen) en gemeente Groningen (24,5 miljoen).
Daarmee kan al een heleboel gedaan worden. Zo kunnen er busbanen worden aangelegd op de N355. Nu moeten bussen en auto’s daar nog over dezelfde baan. Ook het ombouwen van het Reitdiepplein valt binnen het budget. Dit punt wordt omgebouwd tot een half klaverblad, en aan de zuidzijde van het Reitdiepplein kan een ontsluitingsweg van de wijk De Nieuwe Held worden aangelegd. Aan fietsers en voetgangers is ook gedacht: er komt een brug over het Reitdiep tussen Paddepoel en Vinkhuizen. En op veel wegen wordt de maximale snelheid teruggebracht van 50 naar 30 kilometer per uur.
En dan de grootste onderneming van het project: het verdiepen van West End. Genoeg budget voor het verdiepen van de hele westelijke ringweg is er niet, maar een stuk van 300 meter lang kan toch verdiept worden, met een tunnelbak à la Ring Zuid. De gelijkvloerse kruising en stoplichten bij West End worden hiermee verleden tijd. De planning is dat de bouw hiervan begint in 2029, en dat het klaar is in 2032.
Te weinig geld
Toch kan er ook veel nog niet gedaan worden met het geld. Het liefst willen gemeente en provincie de hele westelijke ringweg verdiepen. En dan met name ook het kruispunt Pleiadenlaan/ Siersteenlaan. Maar het probleem is: voor het verdiepen van de hele westelijke ringweg is ruim 200 miljoen euro extra nodig, en dat geld is er (nog) niet. Dus blijven de stoplichten voorlopig staan.
Dit is een tegenslag voor de provincie. “De westelijke ringweg is nu een soort muur die de stad opsplitst in twee delen,” zegt Bennema. “Het zou mooi zijn als de stad weer aan elkaar groeit door de ringweg te verdiepen.” Dat zou ook voor de bereikbaarheid van bedrijven in het gebied wenselijk zijn, stelt hij. “Want de bedrijvigheid in het westen van de stad ontwikkelt zich snel. Zo breidt bedrijventerrein Westpoort zich sterk uit, en dat geldt ook voor Zernike.”
Als het aan Bennema ligt, blijft het de ambitie om in de toekomst de hele ring west te verdiepen. “Het voordeel is dat we nu alles in gedeelten doen. Dus we kunnen altijd nog opschalen. Maar dan moeten we wel aan de bak. Dan moeten we ook het rijk overtuigen.”
“Het zijn spannende maar mooie ontwikkelingen. Je ziet de stad veranderen. Het is een belangrijk project voor de doorstroming van tussen stad en ommeland.” De plannen moeten nog verder uitgewerkt worden, maar de bedoeling is dat in 2028 de eerste schop in de grond gaat.
Fotografie: Jan Buwalda
Dit artikel staat ook in de fysieke Groninger Ondernemers Courant.