Economie

Partnerbijdrage

Zo creëer je video’s als een pro

Tegenwoordig wordt elke minuut van onze dag digitaal vastgelegd. We plannen onze dagen in op onze digitale kalender, we tweeten onze mening de wereld in en onze maaltijden, activiteiten en vrienden worden vereeuwigd op foto’s voor Facebook en Instagram. En laten we vooral ook niet de populariteit van video’s vergeten. Steeds meer mensen maken gebruik van Instagram en TikTok om contact te maken met mensen van over de hele wereld en hun leven op leuke manier vast te leggen. Om die leuke video’s zelf te maken, hoef je trouwens echt geen expert te zijn. Met onze tips creëer je de leukste video’s als een pro. Zo kun je jouw leukste herinneringen vastleggen en delen met de wereld.


Leestijd: 2 minuten

Zo creëer je video’s als een pro
Zo creëer je video’s als een pro

Voor het bewerken van video’s heb je goede software nodig. Social mediaplatformen bieden volop mogelijkheden aan om video’s te bewerken en bij te knippen, maar om het echt goed aan te pakken, is een videoconverter als Movavi ideaal. Met Movavi Video Converter kun je video’s knippen, bewerken en converteren. Zo creëer je eenvoudig de beste video’s voor elk platform.

Onze smartphones bieden tegenwoordig volop mogelijkheden om uitstekende video’s te maken. Je hoeft dus niet te beschikken over een dure camera om professionele video’s te maken. Het is wel aan te raden om jezelf bekend te maken met de diverse opties van jouw camera. Leer je effecten kennen, ontdek welke instellingen optimaal zijn voor overdag en voor ’s avonds en experimenteer erop los.

Voor een mooie foto of video is goede belichting essentieel. Licht is enorm bepalend voor de sfeer van een video, maar de juiste lichtinval maakt de video ook direct een stuk professioneler. Je kunt de belichting van de video instellen met de camera en gebruik maken van lampen om de belichting te verbeteren. Vooral ledlampen en een led-ring lamp zijn hiervoor populair en geven het meest realistische licht. Maar natuurlijk licht heeft altijd de voorkeur. Maak dus optimaal gebruik van het daglicht voor de mooiste video’s.

De meeste camera’s en smartphones bieden redelijk geluid bij het opnemen van een video. Maar als je een echt professionele video wilt opnemen, is het gebruik van geluidsapparatuur wel aan te raden. Je wilt tenslotte goed verstaanbaar zijn. Een bijkomend voordeel is dat een externe microfoon ook de omgevingsgeluiden beter filtert dan jouw camera of smartphone doet. Er is een ruime keuze aan microfoons beschikbaar die gebruikt kunnen worden bij het creëren van video’s. Welke microfoon voor jouw video geschikt is, is afhankelijk van jouw wensen. De meest eenvoudige en effectieve optie is een draadloze microfoon die je bij je kunt dragen of op de kleding kunt bevestigen.

Veel camera’s en smartphones hebben een stabilisatiefunctie of een focusfunctie waardoor het beeld minder schokkerig wordt bij beweging tijdens de opname. Maar voor echt helder beeld dat goed gefocust is, biedt een camerastandaard uitkomst. Hier kun je jouw camera op bevestigen voor het meest stabiele beeld mogelijk. Je hebt handheld stabilizers, maar je kunt ook gebruik maken van een eenvoudige tripod om de camera op te plaatsen. Deze tripods zijn ook verkrijgbaar voor smartphones en van een zeer compact formaat. Ze zijn ideaal voor onderweg of voor thuisgebruik.

Wist je dat je voor zowel camera’s als smartphones allerlei verschillende lenzen kunt aanschaffen? Deze lenzen geven jouw video’s direct een heel ander effect en een andere sfeer. Je hebt macrolenzen waarmee je de beste close-ups en details kunt filmen, maar met telelenzen kun je juist heel goed een object of gebeurtenis ver weg filmen. En een fish-eye lens levert een bijzondere cirkelvormige foto op die heel uniek is. Experimenteer dus volop met lenzen om het meeste te halen uit jouw foto’s en video’s.