Economie

Partnerbijdrage

3 tips voor het onderhouden van je boot

Net als een auto, heeft ook een boot onderhoud nodig. Waar we de auto doorgaans dagelijks gebruiken, geldt dit voor een boot vaak niet. Doordat een boot vaak het grootse deel van de tijd stil ligt, is het belangrijk, dat je voordat je vertrekt de even een aantal veiligheid checks uitvoert. Vooral tijdens de winterperiode zien we vaak dag ervoor wordt gekozen de boot ter opslag in de werf te stallen. Deze periode is dus bij uitstek geschikt om je boot weer helemaal klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Deze tips zijn onmisbaar voor het onderhoud van jouw boot.


Leestijd: 2 minuten

3 tips voor het onderhouden van je boot
3 tips voor het onderhouden van je boot

De motor is een essentieel onderdeel van de boot. Zonder motor kunnen we immers niet varen. Vooral wanneer je het volledige seizoen optimaal gebruik hebt gemaakt van alle dagen waarop je heerlijk hebt kunnen varen, is het belangrijk je motor goed te onderhouden. Vaak zien we, dat onze motor na enkele maanden stil te hebben gelegen in de stalling wat minder soepel draait dan voorheen. Het is dus verstandig, je motor na het seizoen voordat je boot de stalling in gaat winterklaar te maken. Dit scheelt je een hoop onderhoud wanneer het voorjaar weer begint. Doe je dit niet, dan kan dit zorgen voor enorme schade aan je motor, wat vervolgens zorgt voor onnodige, vaak hoge kosten. Deze kosten zijn volledig voor eigen rekening en vallen niet onder je Bootverzekering. Door je motor winterklaar te maken, kun je in het voorjaar in no-time te water.

Je hebt ze vast wel eens gezien, boten die in de werf op een stallingsbok staan en aan de onderkant helemaal groen zijn van het alg. Niet alleen is dit voor het aanzicht van je boot niet heel erg fijn, maar tast het ook de buitenlaag van je boot aan. Alg bestaat namelijk uit allerlei kleine diertjes, die de buitenlaag kunnen aantasten. Daarnaast heeft dit ook invloed op de snelheid van je boot. Dit zal bij een kleinere boot niet direct merkbaar zijn, maar bij een grotere boot kunnen naar verloop van tijd ook allerlei andere dieren zich gaan hechten. Daarom is het van belang je antifouling laag goed te houden. Deze laag zorgt ervoor dat niets zich kan hechten aan je boot. Zorg er dus voor dat deze laag in een topconditie is, want dit kan een hoop problemen voorkomen.

Net als een auto, heeft ook een boot allerlei verschillende aansluiting. Zowel bij een grote als kleine boot is het dus belangrijk dit goed te checken. Doordat een boot doorgaans veelal wordt blootgesteld aan vocht, kunnen ze aansluitingen na verloop van tijd gaan roesten. Hierbij moet je denken aan de aansluitingen van elektriciteit, maar ook de toevoer van je benzine is van essentieel belang. Heb je nog geen boot en sta je op het punt er één aan te schaffen, controleer dit dan goed. Vergeet ook je boot verzekeren niet. De boete voor een onverzekerde boot kunnen namelijk aardig in de papieren lopen. Om nog maar te zwijgen over eventuele schade aan mens en materiaal.