Economie

387 duizend euro betaal je gemiddeld voor een huis

In 2021 was de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning 387 duizend euro, dit is de hoogst gemeten prijs sinds het begin van de meting in 1995. In Blaricum werd het meest betaald voor een koopwoning, gemiddeld 1 miljoen euro. Voor een koopwoning in Pekela werd gemiddeld het minst betaald, 200 duizend euro. Voor het eerst waren er gemeenten waar de gemiddelde transactieprijs boven 1 miljoen euro uitkwam. Dit blijkt uit nieuwste cijfers van het CBS en het Kadaster.


Leestijd: 1 minuut

387 duizend euro betaal je gemiddeld voor een huis
387 duizend euro betaal je gemiddeld voor een huis

Vergeleken met 2020 was de gemiddelde prijs 52 duizend euro hoger. Nagenoeg alle gemeenten in Nederland registreerden een hogere gemiddelde koopsom. Alleen in Veere en Ameland lag de gemiddelde transactieprijs lager. 

In 2020 werd in Pekela ook al de laagste transactieprijs gevonden. Toen betaalde men gemiddeld 164 duizend euro. Van de 10 gemeenten met de laagste koopsom lagen er 4 in de provincie Groningen. 

De gemiddelde transactieprijs (of koopsom) is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte, bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde transactieprijs hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen.