Economie

Afvalbeleid: voorstel om in gemeente Groningen twéé Diftar systemen in te voeren

In de gemeenteraad van Groningen lijkt zich een piepkleine meerderheid af te tekenen voor het zogenaamde ‘Diftar’ systeem. Daarbij betalen burgers al naar gelang de hoeveelheid afval die ze aanbieden. Om dit systeem aan een meerderheid te helpen is de steun van de fractie van de VVD van groot belang. Deze partij komt met een voorstel om twee vormen van Diftar in te voeren: een voor de stad, en een voor omliggende dorpen zoals Haren, waar momenteel al een Diftar systeem is.


Leestijd: 1 minuut

Op dit moment hebben de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer ieder nog een eigen afvalbeleid. Per 1 januari 2021 moet er één nieuw overkoepelend afval- en grondstoffenbeleid zijn voor de hele gemeente. Dit is wettelijk verplicht.

Er zijn op dit moment twee opties voor het toekomstige beleid. Bij beide opties gaat het om dezelfde voorzieningen van afvalscheiding, maar is de berekening van de afvalstoffenheffing anders.

  • Vast tarief: Afvalstoffenheffing is een vast bedrag op basis van de grootte van het huishouden.
  • Diftar: Hoe beter je scheidt, hoe lager je afvalstoffenheffing.

Volgende week woensdag zal de gemeenteraad van Groningen de knoop moeten doorhakken. De meningen zijn ernstig verdeeld. GroenLinks is een groot voorstander van Diftar, maar andere linkse partijen als PvdA en SP vinden een vast tarief eerlijker.

Daarom is het interessant om te weten hoe de VVD er over denkt. De partijen lieten gisteravond tijdens een raadscommissie weten hoe ze over de kwestie denken.

RTV Noord meldt dat de VVD dan denkt aan twee Diftar systemen. VVD-raadslid Jasper Boter wil dan een systeem waarbij je in de stad kunt betalen per keer dat je afval aanbiedt, en in dorpen geldt dan betalen per kilo. Als B en W met een voorstel komt waarin deze variant wordt gekozen, dan is een ‘ja’ stem van de VVD dichtbij, zo zegt Boter tegen RTV Noord.