Het is dit jaar precies 35 jaar geleden dat dit werd ontwikkeld door de in Emmen gevestigde fysio-en manueeltherapeut J.R. Kloosterman.
Het aantal beoefenaren van dit specialisme stijgt: in het hele land zijn het twaalf adressen. De titel ‘artrokinesioloog’ is beschermd en vergoeding voor de behandeling is opgenomen in het pakket bij zorgverzekeraar DSW.
Dit jaar, 2021, zal in het teken staan van het jubileum van het specialisme. In het kader daarvan is er een leerboek verschenen en zullen er jubileumactiviteiten worden georganiseerd door de Vereniging van Artrokinesiologen.
Als het aan grondlegger Jan Kloosterman ligt, vormt het feit dat er nu al in meerdere provincies artrokinesiologen zijn, een mooie mijlpaal, maar staan we nog steeds slechts aan het begin van een snelle doorgroei van dit specialisme.
Wat is artrokinesiologie?
Artrokinesiologie is een unieke manuele behandeling gebaseerd op een wetmatigheid. Het woord betekent letterlijk: kennis van gewrichtsbeweging. Het begrip is een samenstelling van de woorden articulatio (gewricht), kinematica (beweging) en logos (leer). Artrokinesiologie is dus de leer van de beweging van gewrichten.
Artrokinesiologie is bestemd voor klachten van het hele gewrichtensysteem. De meest voorkomende zijn nek-en rugklachten. Maar ook klachten die hier vanuit gaan, zoals hernia, migraine, whip lash, depressie enz. (zie: www.artrokinesiologie.nl )
Vaste punten
Artrokinesiologie is een oorzakelijke behandeling, in tegenstelling tot veel symptomatische behandelingen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de vaste punten wetmatigheid, die fysiotherapeut en manueel therapeut Kloosterman 35 jaar geleden ontdekte, na een tien jaar durend empirisch onderzoek.
“Het menselijk lichaam is door de natuur zó ontwikkeld dat wanneer er iets niet goed gaat, het lichaam dat probeert te omzeilen. Je lichaam wil het ontzien. Je gaat bijvoorbeeld onbewust iets minder rechtop lopen, en dan heb je ergens minder pijn. Dat kun je een “uitwijkhouding” noemen. Het helpt even, maar is geen oplossing. En als je dat maar lang genoeg blijft doen kan het elders in het lichaam tot pijn of slijtage leiden. Daarom moeten behandelingen erop worden gericht om de oorzaak op te sporen in plaats van symptomen te bestrijden”, vertelt Kloosterman.
Wat hij ontdekte was dat er een wetmatigheid bestaat tussen specifieke handelingen en hun gevolgen voor het functioneren van de wervelkolom en het gehele bewegingsapparaat. Kloosterman stelde vast dat er ‘vaste punten’ zijn: botten die je absoluut niet moet bewegen. “Alle gewervelden, mens en dier, hebben botten die als vast punt dienen, als frame, botten die niet bewogen moeten worden, uitsluitend de aanliggende botten mogen bewogen worden”.
Vanuit die gedachte ontwikkelde hij zijn behandelmethode. Het ene botstuk wordt gefixeerd terwijl het andere in de juiste richting wordt bewogen, gebruik makend van de vaste punten wetmatigheid. Artrokinesiologie is dan de behandeling op basis van deze vaste punten wetmatigheid.
Functie verstoord
De behandeling zelf bestaat uit het zeer gericht en uiterst precies behandelen van alle gewrichten waarvan de functie verstoord is. De behandeling gebeurt met vingerkracht. De uitgeoefende kracht is niet groot, maar door zijn gerichtheid zeer effectief.
Sinds zijn ontdekking heeft artrokinesiologie een grote vlucht genomen. De titel “Artrokinesioloog” is sinds 1985 beschermd en uitsluitend voor fysiotherapeuten (en artsen) die zijn opgeleid in de artrokinesiologie. Er bestaat een vereniging artrokinesiologie: het VAK, de Vereniging Artrokinesiologie Kloosterman.
Belangstelling neemt toe
De belangstelling voor het specialisme neemt toe. In Emmen is daarom de opleiding tot Artrokinesioloog in het leven geroepen, een ruim twee jaar durende opleiding met als basis tenminste fysiotherapie.
Volgens Kloosterman kunnen nog veel meer mensen met klachten geholpen worden met artrokinesiologie. “In Nederland alleen al wordt, volgens professor Tulder, per jaar drie en een half miljard euro uitgegeven aan de behandeling van nek- en rugklachten, waarvan een groot deel zonder effect. En toch komen hier nog veel mensen met hun ziel onder de arm, omdat ze denken dat er niets meer voor hen gedaan kan worden. Vaak blijkt dat dus toch wel het geval te zijn. Ook in het belang van de kosten van de gezondheidszorg zie ik het als een uitdaging om nog veel meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden van artrokinesiologie”, aldus Kloosterman.
Meer: www.artrokinesiologie.nl