Economie

Partnerbijdrage

Beleggen in goud? Dat doe je zo!

De laatste maanden is de goudprijs echt omhoog geschoten, één ounce is momenteel zelfs al ongeveer anderhalf duizend euro waard. Deze trend is ook duidelijk zichtbaar in de zilverprijs, al is dit
edelmetaal natuurlijk wel vele malen minder geld waard dan de gouden soortgenoot. Het kan dan ook interessant zijn om je te verdiepen in het investeren in goud. Mogelijk ben je op het moment al aan het beleggen in aandelen en/of cryptovaluta’s, maar wil je graag ook in iets gaan handelen wat echt altijd een fysieke waarde zal hebben. Dat is bij goud natuurlijk het geval. Over het investeren in goud kun je in dit artikel een stuk meer lezen.


Leestijd: 2 minuten

Beleggen in goud? Dat doe je zo!
Beleggen in goud? Dat doe je zo!

Net als veel andere activa waarin je zou kunnen beleggen is goud een handelsartikel. Mensen hebben echter de neiging om sneller in goud te vertrouwen dan in andere activa, aangezien goud een van 's werelds oudste goederen is. Je kunt op diverse manieren beleggen in goud. Zo kun je kiezen tussen fysieke, virtuele en aangrenzende goudinvesteringen. Het is goed om te weten wat de verschillen tussen deze soorten beleggingen zijn, terwijl je natuurlijk ook hun potentiële risico’s en opbrengsten moet kennen voordat je gaat investeren in goud. Daarnaast is het tevens belangrijk om te weten dat de waarde van goud vaak en snel kan veranderen. Beleggen in goud is daarom alleen slim als je wat risicovolle momenten niet erg vindt.

Goud kan aanvoelen als een vluchtige investering, maar toch moet je je hierdoor niet laten ontmoedigen. Historisch gezien stijgt goud namelijk consequent in waarde. Vooral als andere beleggingen dalen, zal goud veel winst boeken. Je goudinvestering kan je dan ook door periodes heen helpen waarin je traditionele aandelen het net wat slechter doen. Daarnaast zijn je beleggingen in goud natuurlijk ook echt fysiek, waar veel mensen van houden. Je kunt dan bijvoorbeeld ongemunt goud of gouden sieraden kopen. Toch hoeft dit niet beslist. Mogelijk geef je de voorkeur aan het diversifiëren van je wallet. Je kunt dan bijvoorbeeld aandelen kopen in een mijnbouwbedrijf of goudfondsen onderzoeken.

Als je inmiddels van plan bent om goud te kopen dan is het nog van belang om een strategie te bepalen. Zo kun je ervoor kiezen om nu zwaar in goud te investeren om hier vervolgens in de verre toekomst van te profiteren, terwijl anderen juist goud willen kopen om het daarna weer snel te verkopen. Wat je strategie dan ook is, je kunt bijvoorbeeld tweedehandswinkels bezoeken om op deze manier fysiek goud te kunnen open. Je vindt namelijk gouden munten en sieraden vaak in dergelijke winkels, terwijl je ze hier ook nog eens relatief goedkoop kunt aanschaffen. Vergeet na de aanschaf natuurlijk niet om het goud op een veilige plek te bewaren.

Goud kan ook virtueel gekocht worden met behulp van goud exchange-traded funds, oftewel ETF’s. Dit zijn zogeheten commodity fondsen. Gouden ETF’s werden voor het eerst in 2003 gelanceerd in Australië. Ze handelen als aandelen en vertegenwoordigen activa die gedekt worden door goud, alhoewel degene die beleggen dus geen fysiek goud bezitten. In plaats daarvan investeren ze juist in kleine hoeveelheden goudgerelateerde activa. Hierdoor kunnen ze meer diversiteit in hun wallets creëren. Beleggers die niet een substantieel nestei hebben kiezen over het algemeen voor een gouden ETF. Dit doen ze omdat dit een kleinere investering is dan gouden munten bijvoorbeeld. Bovendien voorkom je dat je de fysieke grondstof moet opslaan door goud als ETF aan te schaffen, wat tevens voordelig is.