Economie

Partnerbijdrage

Boeken verhuizen: zo pak je dat slim en zorgvuldig aan!

Je zou misschien denken dat het inpakken en verhuizen van boeken zo ongeveer het makkelijkste is van de hele verhuizing. Ze hebben immers geen gekke vorm en ze zijn niet extreem zwaar. Toch zijn er wel wat punten waar je goed op moet letten bij het inpakken en verhuizen van je boeken.


Leestijd: 3 minuten

Relatief veel laaggeletterde jongeren in Groningen: gemeente breidt plan van aanpak uit
Relatief veel laaggeletterde jongeren in Groningen: gemeente breidt plan van aanpak uit

Zeker voor een echte boekenwurm die heel zuinig is op zijn of haar boeken is het van groot belang dat de boeken heelhuids overkomen. Toch heb je dit grotendeels zelf in de hand met de manier waarop je ze inpakt. En goed, ook een beetje met het vervoeren natuurlijk. Hoe je ze het beste inpakt zonder ze te beschadigen? Wij vertellen het je!

Gebruik de juiste dozen

Allereerst is het heel belangrijk dat je de juiste dozen gebruikt. Oftewel, dozen die groot en vooral stevig genoeg zijn. Verhuisdozen die je van iemand hebt geleend, die ze ook weer van iemand heeft geleend, die ze weer van iemand heeft overgekocht zijn vaak al iets te vaak gebruikt en dus ook niet meer zo stevig. Let er dus op dat de dozen nog goed intact zijn en dat de bodem extra stevig is. Op zoek naar een paar gratis stevige dozen, neem dan even een kijkje bij de supermarkt om stevige bananendozen te scoren!

Wist je trouwens dat je bij de meeste verhuisbedrijven in Nederland ook gewoon verhuisdozen kunt lenen? Zit meestal bij de service inbegrepen, dus informeer hier zeker even naar!

Liggend inpakken

En hiermee bedoelen we natuurlijk niet dat jij zelf liggend je boeken moet inpakken, maar dat de boeken horizontaal in de doos komen te liggen. Het liefst met de grotere boeken onderin, zodat ze als een extra stevig fundament functioneren.

Vul lege plekken

Om te voorkomen dat je boeken tijdens het transport heen en weer schuiven en elkaar dus beschadigen is het belangrijk dat je de lege plekken opvult. Dit kun je doen door wat kleinere, zachte paperback boeken ertussen te schuiven. Heb je die niet, dan kun je er ook wat noppenfolie, toiletpapier, oude kranten, of theedoeken tussen proppen.

Verdeel het gewicht

Toch moet je opletten met het verdelen van het gewicht en de dozen dus niet al te zwaar bepakken. Anders kan de bodem er alsnog uitvallen, en dat wil je écht niet! Verdeel de lichtere paperbacks en de zwaardere harde kaften dus onderling en check tussentijds even of de doos het nog houdt én of de doos überhaupt wel te tillen is.

Let op met kostbare en fragiele boeken

Moeten er ook bepaalde kostbare en fragiele boeken verhuisd worden? Dan kun je die het beste apart inpakken. Vooral met hele oude of kostbare boeken kan het verstandig zijn ze met zuurvrij papier in te pakken om ze te beschermen. En om de kaften te beschermen kun je de bodem en zijkanten van de doos beschermen met zachte theedoeken of handdoeken.

Verhuisservice inschakelen

Goed, qua inpakken heb je er met de bovenstaande tips alles aan gedaan om je boeken zo goed mogelijk te beschermen. Maar ook tijdens het transport van A naar B moet er natuurlijk voorzichtig mee omgegaan worden. Schakel je een verhuisservice in, dan kun je er wel vanuit gaan dat er met al je spullen voorzichtig omgegaan zal worden, al kan het nooit kwaad om het bij sommige spullen extra te benadrukken. Ben je nog op zoek naar een betrouwbaar verhuisbedrijf in je eigen regio? Vergelijk hier verschillende verhuisbedrijven in Groningen.