Economie

Broodjesverkoopverbod op zondagochtend staat ter discussie

Het broodjesverkoopverbod op zondagochtend in de Groningse binnenstad staat ter discussie. De fractie van D66 wil dat het college voorlopig stopt met handhaven van het verbod.


Leestijd: 1 minuut

De kogel is door de kerk: bakkers en winkels blijven dicht op zondagochtend
De kogel is door de kerk: bakkers en winkels blijven dicht op zondagochtend

Maandagochtend werd Menno Plagmeijer, eigenaar van bakkerij Broodje van Eigen Deeg, op de vingers getikt door de gemeente, omdat hij op zondagochtend broodjes verkocht in zijn bakkerij. De bakkerij mag volgens de gemeente op zondag pas om 12 uur de deuren openen.

D66 wil nu dat de handhaving van deze regels stopt, totdat er een nieuw beleid op tafel ligt. “We zien dat de strakke normen tussen bijvoorbeeld dag- en reguliere horeca vervagen. Ondernemers spelen in op de wensen van de klant en winkelconcepten vernieuwen zich door horeca toe te voegen. Wij vroegen ruim een jaar geleden al via een motie om een evaluatie van dit beleid”, zegt Tom Rustebiel, raadslid van D66 in Groningen.

“De huur- en energielasten rijzen de pan uit”, gaat Rustebiel verder. “Wij vinden dat we ondernemers juist nu de ruimte moeten geven om in te spelen op de wensen van de klant. Nederland is één van de weinige landen in de wereld dat op sommige plekken bijvoorbeeld nog een broodjesverkoopverbod heeft”.

De fractie van D66 heeft ook moeite met de manier waarop de handhaving plaatsvond, namelijk na een anonieme tip. “Dit geeft ons een ongemakkelijk gevoel”, zegt Rustebiel. “Wij vinden dat we als samenleving één moeten staan voor een bruisende stad”.

Foto: Broodje van Eigen Deeg