Economie

Datacenter NorthC wil restwarmte delen met buren

De restwarmte van het datacenter NorthC op bedrijventerrein Westpoort in de stad wordt momenteel nog niet benut. Als het aan NorthC ligt, komt daar verandering in. Het datacenter laat – met een subsidie van de gemeente – onderzoeken of het mogelijk is de restwarmte te leveren aan omliggende bedrijven. Dat schrijft de nieuwste Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 2 minuten

Met elf datacenters in Nederland en ook nog een aantal in Duitsland en Zwitserland is NorthC het grootste regionale datacenterbedrijf van Nederland. NorthC zit sinds 2013 ook in Groningen waar, verspreid over twee gebouwen, duizenden servers staan van de meest uiteenlopende bedrijven en organisaties: van het bedrijfsleven tot gemeenten, overheids- en zorginstellingen en IT-bedrijven.

“Eigenlijk verkopen we ruimte, stroom en vooral: zekerheid”, zo legt Daan Posthuma, directeur Operations van NorthC, het uit. “We bieden onze klanten een plek waar hun servers veilig en droog kunnen staan. Continuïteit, dat is het allerbelangrijkste. Mocht onverhoopt een keer de stroom uitvallen dan hebben we meerdere noodstroomvoorzieningen die garanderen dat de digitale diensten beschikbaar blijven.”

Restwarmte

Bij het koelen van al die servers komt enorm veel restwarmte vrij. Nu nog gebeurt er niks met die energie, maar het is de bedoeling dat daar verandering in komt. Posthuma wijst als voorbeeld op de locatie van NorthC in Aalsmeer waar een zwembad, een kinderdagverblijf en een potplantenexporteur al ruim 5 jaar de restwarmte van het nabijgelegen datacenter gebruiken. In Rotterdam ging NorthC nog een stapje verder: daar worden komende jaren ruim 10.000 huishoudens mede verwarmd door de restwarmte van het datacenter.

Nu wordt er dus ook in Groningen onderzocht wat er mogelijk is. Een haalbaarheidsstudie moet uitwijzen of buurman ijzerwarenhandel Wovar en overbuurman LCW gebruik kunnen maken van de restwarmte en zo ja, op welke manier de warmte dan het beste uitgewisseld kan worden. En ook: wat kan het NorthC nog opleveren? Posthuma: “In Aalsmeer krijgt het datacenter in ruil voor de restwarmte koude terug en bespaart daarmee op elektriciteitsgebruik voor koeling. Het onderzoek is vermoedelijk rond de zomer klaar.”

Overigens was de Groningse vestiging van NorthC een van de eerste datacenters ter wereld dat voor zijn noodstroomvoorziening geen diesel maar brandstofcellen op basis van groene waterstof gebruikt. Op deze manier worden jaarlijks vele tienduizenden liters diesel bespaard, en wordt er ruim 39 ton minder CO2 uitgestoten. “We hebben als datacentersector de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we zo duurzaam mogelijk opereren”, verklaart Posthuma. Sterker nog: het streven is om in 2030 volledig CO2 neutraal te zijn.

Het onderzoek wordt gesubsidieerd met de gemeentelijke subsidie ‘Specialistisch Energieadvies Ondernemers’. Bedrijven kunnen hiermee onderzoek laten doen naar de haalbaarheid en de effectiviteit van verduurzamingsmaatregelen. Het gaat daarbij alleen om maatregelen die niét worden genoemd in de Erkende Maatregelenlijst 2023, zoals dus het delen van proceswarmte of bijvoorbeeld zonthermie. Scan de QR-code voor meer info.