Economie

Partnerbijdrage

Doorschijnende organen ontwikkeld met behulp van de 3D printer

Als je een metalen object wilt maken dan zou je onder meer gebruik kunnen maken van een techniek genaamd plaatbewerking. Natuurlijk kan een menselijk orgaan hier niet van vervaardigd worden. Een orgaan 3D laten printen, dat is ondertussen al wel een tijdje mogelijk. Bovendien zijn Duitse onderzoekers er inmiddels in geslaagd om de organen doorschijnend te maken. Dit is echt een baanbrekende studie aangezien de geprinte organen ook nog eens geschikt zijn voor transplantatie. Het project is gedaan door wetenschappers van de Ludwig Maximilians Universiteit in de stad München. Ze hebben een speciaal oplosmiddel gecreëerd waarmee de organen transparant gemaakt kunnen worden.


Leestijd: 1 minuut

Doorschijnende organen ontwikkeld met behulp van de 3D printer
Doorschijnende organen ontwikkeld met behulp van de 3D printer

Nadat de Duitse onderzoekers het speciale oplosmiddel hebben ontwikkeld hebben ze het orgaan gescand. Dit is gedaan met behulp van lasers in een microscoop. Door dit te doen wisten de wetenschappers in München de volledige structuur van dit deel van het menselijk lichaam cel voor cel bloot te leggen. Ook de bloedvaten werden hierbij meegenomen. Zodoende hebben ze dus eigenlijk een blauwdruk gecreëerd. Dit is vervolgens gebruikt voor het printen van de structuur van een orgaan. Tot nog toe is het dan ook puur een omhulsel. De onderzoekers hebben daarom de 3D printer gevuld met stamcellen, wat ze geïnjecteerd hebben in de structuur.

3D printen worden al langer gebruikt voor het produceren van onderdelen van organen, maar dat ze nu ook transparant gedaan kunnen worden is volgens hoofdonderzoeker en neurowetenschapper Ali Erturk een nieuwe stap voorwaarts om 3D printen nog meer te gaan gebruiken in de medische sector. Dit is met name het geval aangezien de geprinte organen vooralsnog gedetailleerde cellulaire structuren geen hadden. Deze waren namelijk gebaseerd op afbeeldingen van MRI en CT scans. Door doorschijnende organen te gebruiken kan juist gezien worden waar alle afzonderlijke cellen zich bevinden. Dit kan exact nagemaakt worden door te 3D bioprinten. Een echt menselijk orgaan komt daardoor steeds dichterbij.

De Duitse wetenschappers zijn daarentegen nog niet klaar met hun onderzoek. Het team in München hoopt namelijk dat ze binnen twee tot drie jaar de nieuwe techniek in kunnen zetten om voor het eerst een doorzichtige alvleesklier te maken met behulp van een 3D printer. Daarna hopen ze binnen vijf of zes jaar ook direct een nier te produceren. Eerst zullen de geprinte organen getest worden op dieren door de onderzoekers. Dit wordt gedaan om te zien of ze dit overleven. Vervolgens zullen ook proeven op mensen worden gedaan.