Economie

Duurzame bevoorrading via City Hub Groningen

Logistiek centrum City Hub Groningen is donderdag 1 juni officieel geopend. Vanaf hier worden kantoren van de gemeente Groningen, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), provincie Groningen en de Belastingdienst op duurzame wijze bevoorraad. En ook ndere bedrijven en organisaties zijn van harte welkom om mee te doen met dit initiatief. “Een grote mijlpaal,” zo noemt de gemeente de opening van de City Hub.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Bert Lanting
Foto | Bert Lanting

De City Hub Groningen is gevestigd aan de Rostockweg, ten oosten van de binnenstad, schrijft de Groninger Ondernemers Courant. Op deze locatie worden goederen verzameld en vervolgens vervoert naar hun plek van bestemming in de stad. Het vervoer wordt gedaan in samenwerking met Jan de Jong Verhuizingen en Go-Fast fietskoeriers & Stadslogistiek en vindt plaats via milieuvriendelijke transportmiddelen, zoals elektrische wagens en bakfietsen.

Deze manier van bevoorrading heeft meerdere voordelen. De uitstoot van broeikasgassen  en luchtvervuiling wordt verminderd. Ook is er door de bundeling van de bevoorrading minder vrachtverkeer in de binnenstad, waardoor er meer ruimte ontstaat voor voetgangers en fietsers en overlast afneemt.

De City Hub Groningen speelt alvast in op het voornemen van de gemeente Groningen om in 2025 in de binnenstad een zero-emissiezone in te voeren. Binnen die zone mag bevoorrading alleen plaatsvinden zonder schadelijk uitstoot van gassen, dus: elektrisch, op waterstof of op de fiets.

De City Hub is er in eerste instantie voor een proefperiode van een jaar. Rijksuniversiteit Groningen monitort de resultaten. Als de City Hub goed bevalt, dan blijft deze bestaan en wordt de hub misschien wel uitgebreid. De City Hub Groningen werkt nu samen met de gemeente Groningen, DUO, provincie Groningen en de Belastingdienst, maar ook andere bedrijven en organisaties zijn van harte welkom om zich hierbij aan te sluiten. Geïnteresseerden kunnen zich melden via www.cityhub.nl/groningen.