Economie

Partnerbijdrage

Een laadpaal installeren thuis: wat komt hier allemaal bij kijken?

Een laadpaal installatie is voor veel mensen geen onbekend terrein meer. Steeds meer mensen kiezen ervoor om elektrisch te rijden. Niet gek, want het elektrisch rijden zorgt niet alleen voor een flinke kostenbesparing, maar het is ook beter voor het milieu. Je zult bij het elektrisch rijden echter ook rekening moeten houden met een laadpaal. Een laadpaal stelt je auto in staat om niet alleen sneller, maar ook goedkoper en veiliger te rijden. Er zijn verschillende aanbieders die voor jou een laadpaal laten installeren, zoals Soolutions.Door middel van een dergelijke laadpaal kun je zelf je elektrische auto opladen.


Leestijd: 2 minuten

Een laadpaal installeren thuis: wat komt hier allemaal bij kijken?
Een laadpaal installeren thuis: wat komt hier allemaal bij kijken?

Je kunt een laadpaal simpelweg zien als een accu die speciaal ontwikkeld is voor het opladen van verschillende elektrische voertuigen. Doorgaans wordt er direct aan een auto gedacht, maar dit hoeft niet per se. Behalve auto’s kun je er ook elektrische fietsen, boten of scooters mee opladen.

Niet iedereen die een elektrisch voertuig heeft, heeft een eigen laadpaal installatie thuis, maar er zitten een aantal voordelen aan verbonden als je ervoor kiest dit wel te doen. Hieronder noemen we er enkele:

  • Als je een eigen laadpaal hebt, kies je zelf wanneer je het elektrische voertuig oplaadt. Je bent dus niet afhankelijk van een openbare laadpaal waar je niet gegarandeerd een plek hebt om je voertuig op te laden.
  • Je zorgt goed voor het milieu, aangezien je gratis op groene stroom kunt rijden.
  • In vergelijking tot een openbare laadpaal kun je goedkoper gebruik maken van een eigen laadpaal.

Voordat je een laadpaal aanschaft, is het eerst verstandig om je te verdiepen in wat er bij een laadpaal komt kijken. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn natuurlijk de kosten. De kosten van een laadpaal zijn onder andere afhankelijk van:

  • Het merk van de laadpaal.
  • Het vermogen van de laadpaal.
  • De afstand van de laadpaal tot de meterkast.
  • Eventuele andere extra functionaliteiten van de laadpaal.

Ruim gezegd betaal je voor een laadpaal tussen de 500 en 1200 euro. Houd er rekening mee dat de kosten voor een installatie van een laadpaal hier nog bij komen. Je betaalt voor een installatie laadpaal tussen de 300 en 2000 euro. Als laatste moet je rekening houden met periodieke kosten.

Een laadpaal is zoals je leest een flinke investering. Het kost wel wat, maar het wordt ook beloond. Ten eerste draag je een steentje bij aan de duurzaamheid. Vaak is het mogelijk om een subsidie aan te vragen als het gaat om een laadpaal. Zie de subsidie als een stimulatie voor het elektrisch en dus duurzaam en zuinig rijden. Toch zijn de subsidiemogelijkheden als het gaat om een privé laadpaal verschillend. Dit is afhankelijk van de gemeente waar jij onderdeel vanuit maakt. Kijk vooral na hoe het zit met de subsidiemogelijkheden binnen jouw gemeente wat betreft een privé laadpaal, want door middel van een subsidie worden jouw kosten lager. Hierdoor wordt het natuurlijk een stuk aantrekkelijker om te investeren in een privé laadpaal.