Economie

Partnerbijdrage

Een woord dat je niet zo vaak hoort: verspanen (en wat het betekent)

Verspanen valt voor de leek in het rijtje ‘woorden die je af en toe voorbij hoort komen, maar waarvan je niet zo goed weet wat ze nou eigenlijk betekenen’. Daarom leggen we hier uit wat verspanen betekent.


Leestijd: 1 minuut

Een woord dat je niet zo vaak hoort: verspanen (en wat het betekent)
Een woord dat je niet zo vaak hoort: verspanen (en wat het betekent)

Verspanen betekent het bewerken van materiaal door er wat vanaf te schaven, boren, frezen, vijlen of slijpen. Als voorbeeld noemen we het schaven van een deur, waardoor deze niet meer klemt. De krullen die ervan af worden geschaafd, heten spanen.

In dit geval is er sprake van hout als materiaal, maar verspanen kan ook plaatsvinden met metaal of kunststof. Een verspanende bewerking is bijvoorbeeld ook frezen, wat vaak met metaal gebeurt. Deze vorm van verspanen wordt onder andere binnen de werktuigbouwkunde toegepast.

Het kan zowel op een traditionele manier worden gedaan als computergestuurd op een CNC-freesbank. CNC staat voor Computer Numerical Control. Aan de hand van een CAD-tekening, een technische tekening, die in de computer wordt geüpload wordt de freesmachine in werking gesteld. Deze volgt exact de gegevens van de tekening.

Op eenzelfde manier kan CNC-verspanen worden ingezet. Verspanen wordt in de techniek toegepast met zoals gezegd hout, metalen en kunststoffen. Binnen de houtverwerkende industrie wordt verspanen onder andere gebruikt voor het boren van gaten, het op maat zagen van planken en het maken van meubels.

Binnen de werktuigbouwkunde wordt verspanen onder andere toegepast in machinefabrieken voor bijvoorbeeld het maken van machineonderdelen door het toepassen van frezen.

Verspanen hoor je dan ook veelvuldig in de industrie voorbijkomen, maar mogelijk wist je niet dat wanneer je een kozijn schaaft of een deur op maat maakt, je ook aan het verspanen bent. Het CNC-verspanen is daarentegen een techniek die om geavanceerde machines vraagt, en verder gaat dan ons huis-tuin-en-keuken klussen. In dat geval is het een moderne techniek die vraagt om een professionele aanpak.