Economie

Energiehub050 belangrijke stap in bereiken energiedoelstellingen

Op het Stadslab op het Suikerunieterrein is maandag de bouw van Energiehub050 officieel van start gegaan. De Energiehub050 moet een belangrijke bijdrage gaan leveren in de energietransitie. Het gaat om een samenwerking tussen overheid, onderwijs en vijftig partners vanuit het bedrijfsleven.


Leestijd: 1 minuut

Energiehub050 belangrijke stap in bereiken energiedoelstellingen
Energiehub050 belangrijke stap in bereiken energiedoelstellingen

Zowel studenten, werkenden als werkzoekenden kunnen straks in de Energiehub050 terecht voor opleidingen, trainingen, her-, om- en bijscholingen, en kennisuitwisseling. Verder biedt de Energiehub050 experimenteerruimte voor ondernemers. “Denk daarbij het vraagstuk van hoe we energie van zonnepanelen in de gebouwde omgeving op gaan slaan als straks de salderingsregeling – die nu afgebouwd wordt- niet meer bestaat”, zo melden de initiatiefnemers. Ook kunnen omwonenden of andere geïnteresseerden in de Hub terecht om met eigen ogen te zien en te ervaren welke actuele toepassingen beschikbaar zijn voor de verduurzaming van hun woning.

Koploper op gebied van energietransitie

Door scholieren en studenten klaar te stomen voor ‘leren’ en ‘werken’ in de energietransitie en door werkenden bij te scholen in de nieuwste technieken, moet de Energiehub050 een belangrijke bijdrage leveren aan de  de doelstelling van Noord-Nederland om koploper te zijn in de energietransitie. De mbo-instellingen Alfa-college, Noorderpoort en Terra werken daarvoor intensief samen met de inmiddels aangesloten partners vanuit het bedrijfsleven en de overheid.

De verwachting is dat Energiehub050 in het vierde kwartaal van 2023 in gebruik genomen wordt. Het gebouw is ontworpen door De Unie Architecten en wordt gebouwd door BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Noord.