Een goed onderhouden e-bike accu heeft geen enkele moeite met tropische temperaturen. Je fiets in de schuur laten staan en wachten op koelere dagen is dus niet nodig. Tijdens het fietsen wordt de accu namelijk gekoeld door rijwind. Ook wanneer het buiten boven de 30 graden is, koelt dit de accu nog voldoende.
Oplettendheid is wel geboden op het moment dat je je e-bike gaat parkeren. Parkeer je e-bike nooit in de volle zon, maar zoek een schaduwrijk plekje om je e-bike te stallen. Kun je geen schaduw vinden? Haal dan de accu uit je e-bike en bewaar hem zolang op een koele plaats. Een te lange blootstelling aan de brandende zon kan bij tropische temperaturen namelijk oververhitting veroorzaken.
Is je accu bijna leeg en moet deze opgeladen worden? Vraag je dan eerst af of het nodig is om de accu op het warmst van de dag op te laden. Kan het wachten? Leg de accu dan weg op een koele plek. Is je accu helemaal leeg en moet deze direct opgeladen worden? Controleer voordat je de accu aan de lader legt of deze niet te warm is: handwarm is prima. Laat je accu anders eerst even afkoelen op een koele plek voordat je hem aan de oplader legt. Het spreekt voor zich dat je de accu nooit in de volle zon moet opladen. Hou tijdens het opladen altijd een oogje in het zeil, zodat je kunt ingrijpen als je iets ongewoons merkt. Laad de accu dus nooit ’s nachts zonder toezicht op!
Het klinkt misschien een beetje overbodig, maar genoeg drinken is erg belangrijk. En dan vooral vóórdat je op de fiets stapt, maar zeker ook tijdens de fietstocht is het aan te raden om voldoende te drinken. Stop bij tropische temperaturen wat vaker dan normaal om even iets te drinken. Neem bijvoorbeeld een handige bidon mee zodat je ook tijdens het fietsen wat water kunt drinken. Ook als je slechts een klein stukje gaat fietsen is dit erg belangrijk. Tip: wist je dat je een flesje water of blikje frisdrank koel kunt houden door deze in een paar krantenpagina’s te wikkelen?
Tussen 12 uur en 3 uur ’s middags is het vaak het warmst. Het is dan ook beter om op die momenten niet intensief te gaan fietsen. Als je een fietstocht hebt gepland maar er is warm weer voorspeld, kun je er beter voor kiezen om ‘s ochtends te gaan fietsen. Daarmee vermijd je zoveel mogelijk de momenten waarop de zon op zijn sterkst is. Zit je toch op de fiets tussen 12 en 3 uur? Zorg er dan altijd voor dat je genoeg blijft drinken.
Op een warme dag is het aan te raden om genoeg tussenstops te maken. Zoek hierbij altijd de schaduw op en neem tijdens zo’n rustpauze iets te drinken. Zo kun je even helemaal bijkomen en ben je daarna weer opgeladen om je weg te vervolgen. Pas eventueel ook je fietsroute aan. In het bos bieden de bomen schaduw waardoor je niet constant in de volle zon fietst. Stoppen en een schaduw plek opzoeken is hier dan ook een stuk makkelijker.
Smeer je van tevoren goed in met zonnebrand. Je hebt het niet altijd in de gaten als je lekker aan het fietsen bent, maar je verbrandt sneller dan je denkt. Vorige week hadden we bijvoorbeeld te maken met zonkracht 7: onbeschermd verbrand je dan al binnen 10 minuten! Neem daarom ook altijd zonnebrand mee zodat je je halverwege nogmaals kunt insmeren. Een pet of zonnehoed is bij tropische temperaturen en brandende zon ook geen overbodige luxe. Neem de nodige voorzorgsmaatregelen en ga goed beschermd tegen de zon op pad. Pas zo nodig je tempo aan en stop direct als je je niet goed voelt.
Met deze tips fiets je ook tijdens warme dagen zonder zorgen verder!
Deze tips worden mede mogelijk gemaakt door de Stella fietsenwinkel in Groningen.