Economie

FNV en CNV: Gemeente Groningen ontloopt beloftes aan werknemers in zware beroepen

Ondanks toezeggingen van de gemeente Groningen dat werknemers in fysiek zware beroepen vanaf hun 60ste minder kunnen werken, lijkt de gemeente deze belofte niet na te willen komen en het Generatiepact vanaf 1 januari 2021 te willen stopzetten. De FNV legt zich daar niet bij neer en heeft de gemeente dat vandaag per brief laten weten.


Leestijd: 2 minuten

GroenLinks wil provinciaal transitiefonds voor boeren in Groningen
GroenLinks wil provinciaal transitiefonds voor boeren in Groningen

“Meer dan een half jaar zijn we door de gemeente aan het lijntje gehouden. De gemeente zegt dat ze het belangrijk vindt dat haar werknemers in de laagste loonschalen, waarvan de meeste werken bij Stadsbeheer, op gezonde wijze door kunnen werken tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Maar als puntje bij paaltje komt trekt de gemeente er geen geld voor uit en schuift ze de verantwoordelijkheid door naar een volgend college”, zegt Shirley Harms, bestuurder bij FNV Overheid. De vakbonden zijn bang dat dit betekent dat het Generatiepact voor de laagste loonschalen wordt afgeschaft, legt Harms uit. Eerder werd dat al gedaan voor werknemers in de hogere loonschalen.

Uit eerder onderzoek blijkt dat werknemers die gebruikmaken van het Generatiepact minder vaak ziek zijn. Harms: “Het lijkt alsof de gemeente niet heeft gekeken naar de baten maar vooral naar de kille kostenkant van het Generatiepact. Het gaat om mensen die zich dagelijks inzetten voor het schoon en leefbaar houden van de stad Groningen.”

Er hebben de afgelopen maanden meerdere gesprekken plaatsgevonden tussen de gemeente en vakbondsvertegenwoordigers over het voorzetten van het Generatiepact. Uiteindelijk heeft de gemeente eenzijdig een beslissing genomen. “De leden van zowel FNV Overheid als CNV Connectief zijn daar behoorlijk boos over en we sluiten mogelijke acties voor voortzetting van Generatiepact dan ook niet uit”, zegt Harms.

Bij de gemeente Groningen werken zo’n 500 mensen in fysiek zware beroepen. Het gaat daarbij om mensen in de groenvoorziening, de gemeentereiniging, podiumtechniek en werkzaamheden bij evenementen zoals het plaatsen van verkeersborden. Tot nu toe hebben ruim 100 werknemers gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vanaf hun 60ste minder te werken. Ze hebben daarbij twee keuzes. Of 60 procent werken met behoud van 90 procent van het loon en 100 procent pensioenopbouw of 80 procent blijven werken met behoud van 95 procent van het loon en 100 procent pensioenopbouw.