Economie

Gasunie partner in Duits project voor ondergrondse opslag waterstof

Gasunie heeft een nieuwe stap gezet in de verdere ontwikkeling van waterstof als energiedrager. Het bedrijf wordt partner in een groot proefproject in Duitsland voor de ondergrondse opslag van waterstof.


Leestijd: 1 minuut

Gasunie partner in Duits project voor ondergrondse opslag waterstof
Gasunie partner in Duits project voor ondergrondse opslag waterstof

Met H2CAST, dat staat voor H2 CAvern Storage Transition, willen STORAG ETZEL en Gasunie met projectpartners grootschalige opslag van waterstof mogelijk maken in de zoutcavernes bij het Duitse Etzel. 
 
De eerste stap hierin is een pilotproject, waarbij twee van de bestaande zoutcavernes geschikt gemaakt worden voor de opslag van waterstof. Gasunie zal daarbij de twee waterstofcavernes via een bovengrondse installatie met elkaar verbinden. Naar verwachting loopt het pilotproject tot 2026. 
 
De locatie van de opslagcavernes in Etzel is strategisch gelegen door de perfecte verbinding met de Nederlandse en Duitse waterstofmarkt, nabij het toekomstige waterstofnetwerk Hyperlink van Gasunie en de Energy Hub Wilhemshaven.

Han Fennema, CEO Gasunie: ‘Waterstof gaat een belangrijke rol spelen in het toekomstige energiesysteem, vooral voor de verduurzaming van de industrie. Voor een goed functionerende waterstofmarkt is grootschalige opslag van waterstof een cruciaal onderdeel. Gasunie heeft de ambitie om zoutcavernes voor waterstofopslag te ontwikkelen in zowel Nederland als Duitsland.’