Economie

Gemeente wil winkelcentrum Lewenborg aanpakken

De gemeente wil winkelcentrum Lewenborg en omgeving aanpakken. De openbare ruimte wordt ingericht om te verblijven en elkaar te ontmoeten. Ook worden er bankjes en meer groen geplaatst. De gemeente hoopt komend najaar te beginnen met de uitvoering.


Leestijd: 1 minuut

Nu is het centrum nog een stenig plein met weinig groen en weinig ruimte om elkaar te ontmoeten. Daarnaast is het een “hitte-eiland binnen een verder koele wijk”, schrijft de gemeente in het raadsvoorstel. Het centrum wordt door bewoners van de wijk niet als veilig en prettig ervaren.

Op het centrale plein moeten fietsers en brommers nu nog rekening houden met voetgangers en andersom. Door plantvakken aan te leggen, wil de gemeente fietsers en brommers langs het winkelplein laten rijden. Voor voetgangers worden de looproutes duidelijker aangegeven.

Het aanleggen van plantvakken en twintig bomen moet zorgen voor verkoeling op warme dagen. Ook op de parkeerplaats gaat de gemeente groen toevoegen. Door bankjes te plaatsen worden er meer zitmogelijkheden op het plein gecreëerd. Ook komt er een speeltoestel voor jongere kinderen.

Het ontwerp voor het nieuwe winkelplein is onderdeel van de wijkvernieuwing Lewenborg en is tot stand gekomen op basis van wensen van bewoners en ondernemers. Het voorlopig ontwerp is geraamd op een totaalbedrag van bijna 1,3 miljoen euro. Vanuit het Nationaal Programma Groningen) van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld.