Economie

Groningen City Club maakt zich op voor viering dertig jarig bestaan

De Groningen City Club – de vereniging van en voor ondernemers in de binnenstad van Groningen – maakt zich op voor de viering van haar dertigjarig bestaan. Dat jubileum zal vrijdag 8 december worden gevierd in Martiniplaza. In al die jaren heeft de vereniging zich ontwikkeld tot een veelzijdige vereniging die zich op tal van fronten inzet voor de binnenstad, zo bleek gisteravond tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering die werd gehouden in het Feithhuis.


Leestijd: 2 minuten

Eén van de meest actuele onderwerpen vormde gisteravond de invoering van de reclamebelasting waartoe de gemeenteraad vorige week in meerderheid besloot. Aanwezige leden lieten weten het onbegrijpelijk te vinden dat de gemeenteraad heeft vastgehouden aan deze belasting. “Deze reclamebelasting levert misschien zeven tot acht ton op, maar daar moet je de kosten van twee ton voor het incasseren weer van afhalen. Ook in dat opzicht is die reclamebelasting belachelijk”, aldus een van de aanwezige ondernemers.

Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club is het daar mee eens. “Wij hebben ons er dan ook met hand en tand tegen verzet. Ik heb nog nooit zo voor een onderwerp gestreden als het tegenouden van de reclamebelasting!”, zo verzuchtte hij. Volgens hem is het vervelend dat doordat de politiek heeft vastgehouden aan het plan, “de verhouding met de gemeente in de binnenstad getroubleerd wordt. Er werken wél 1500 ondernemers in de binnenstad”.

Toch vindt Bos dat de ondernemers de samenwerking met de gemeente Groningen wel in stand moeten houden. “We moeten voorzichtig zijn dat we niet de complete samenwerking om zeep helpen, en het kind met het badwater weggooien. Want we moeten niet vergeten dat we op tal van fronten wel vruchtbaar samenwerken. Als je blijft samenwerken dan houd je recht van spreken”. Wel komt er volgens Eric Bos nog een overleg tussen de bedrijvenverenigingen, de burgemeester en de wethouders.

Dat de GCC na dertig jaar op tal van fronten actief is voor de binnenstad blijkt onder meer uit het feit dat er tal van zaken aan de orde kwamen tijden de vergadering, zoals een nieuwe toekomstvisie van de GCC op de binnenstad, betrokkenheid van de GCC bij een “coachingstraject” waarbij ondernemers tot een bedrag van 2000 euro begeleiding en advies kunnen krijgen, overleg over vermarkting van de binnenstad, overleg over nieuwe vormen van duurzame stadsdistributie of de aanpak van de fietsoverlast door de gemeente.