Een vijftien jaar geleden opgericht Gronings bedrijf, Grassa, is er in geslaagd om eiwitten uit gras te halen. Daarmee wordt gras een alternatief voor het veel minder klimaatvriendelijke soja. Bovendien hoeven veehouders niet te vrezen dat koeien worden weggeconcurreerd, want het gras dat overblijft, nadat de eiwitten eruit zijn gehaald, is een schoner en milieuvriendelijker voer voor hun dieren dan het normale gras.
Een en ander meldt de website van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij, de investeringsmaatschappij voor Noord-Nederland
Grassa , dat anderhalf decennium geleden in Groningen het levenslicht zag, ontwikkelde een concept dat van gras een gewas maakt met voordelen voor iedereen. Daardoor wordt gras ook een interessant akkerbouwproduct dat akkerbouwers kunnen gaan telen ten behoeve van eiwitten, en om het restproduct te verkopen als veevoer.
Grassa bedacht een natuurlijk proces van persen, verhitten en filteren, waarmee gras wordt verwerkt tot hoogwaardige producten. Eiwitten bijvoorbeeld, geschikt voor menselijke consumptie. Daarmee wordt gras een alternatief voor het veel minder klimaatvriendelijke soja. En die eiwitten zijn nodig nu we naar verwachting minder vlees gaan eten.
Uit onderzoeken van de universiteit in Wageningen blijkt dat koeien net zo veel melk blijven geven als ze het gras eten waar de voor de mens waardevolle stoffen eerst zijn uitgehaald. Daardoor kun je efficiënter omgaan met de voedingswaarde in het gras.
Door het aan koeien voeren van dat zogeheten ontsloten gras, daalt de uitstoot van ammoniak en fosfaat door koeien. Volgens Grassa gaat het om liefst dertig procent.
Volgens de NOM kan gras uiteindelijk een belangrijke nieuwe inkomstenbron worden voor boeren. “Gras kan een nieuwe inkomstenbron worden die juist beter is voor het klimaat en de natuur. Gras bindt CO2 en het is ook nog een heel goed wisselgewas om de bodem gezond te houden.”
Bron van dit artikel en meer informatie: NOM.nl