Verschillende lectoren en onderzoekers van de Hanzehogeschool droegen bij aan de agenda, die goed aansluit bij de wensen van inwoners. “De agenda laat zien dat er goed geluisterd is naar de regio,” aldus betrokken onderzoekers.
De agenda zet in op het versterken van kansen voor jongeren en het doorbreken van generatiearmoede. Ouderen gaven aan dat investeringen in de jeugd belangrijk zijn, wat is meegenomen in de plannen. Ook thema’s als kansenongelijkheid, stress door woningversterking en het stimuleren van sociale verbondenheid komen aan bod. Dankzij de agenda kunnen inwoners meer regie nemen, met hulp van professionals.
De Hanze integreert de inzichten van Nij Begun in haar opleidingen en interventies zoals Tijd voor Toekomst, KOPP-eling en Move aHead. Volgens de onderzoekers biedt de sociale agenda een stevige basis voor structurele en integrale oplossingen.
Hoewel de focus sterk ligt op jongeren, blijft de positie van hun ouders onderbelicht. Toch zien betrokkenen dit als een hoopvolle start om samen te werken aan een betere toekomst voor Groningen en Noord-Drenthe.
Een groot aantal programma’s en onderzoeken van de Hanze die ervaren en/of bewezen effectief zijn, komt terug in de sociale agenda. Het geeft de lectoren en onderzoekers (de Hanze) vertrouwen, motivatie en inspiratie dat de keuze is gevallen op het stimuleren van goedlopende initiatieven en interventies.
Voor de sociale agenda werd gebruik gemaakt van de adviezen van:
Annelies Kassenberg, lector Jeugd & leefomgeving
Susan Ketner, Lector Integrale aanpak kindermishandeling
Louis Polstra, Lector Arbeidsparticipatie
Arjen Edzes, Lector Regionale arbeidsmarkt
Elles Bulder, Lector Leefomgeving in transitie
Sanne Visser, Onderzoeker Tijd voor Toekomst
Jacomijn Hofstra, Lector Rehabilitatie