Economie

Hennep als alternatief voor plastic: Groningse studenten helpen HempFlax

Hennep als alternatief voor plastic, of hennep als isolatiemateriaal voor huizen. Groningse studenten zijn betrokken bij het ontwikkelen van veelbelovende nieuwe toepassingen van hennep door hennepfabriek HempFlax. Dat meldt Northern Knowlegde, een initiatief van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) , UMCG en Hanzehogeschool Groningen om noordelijke bedrijven te laten profiteren van de nieuwste in Groningen aanwezige kennis. Managing-director Eelkje Oldenburger van HempFlax heeft hoge verwachtingen van een nieuw product van HempFlax: ‘biocomposiet’.


Leestijd: 1 minuut

Hennep als alternatief voor plastic: Groningse studenten helpen HempFlax
Hennep als alternatief voor plastic: Groningse studenten helpen HempFlax

Biocompositiet is een nieuw product, en de trots van HempFlax. ‘Met dit natuurproduct zijn we nu in staat om biocomposiet te persen dat op den duur de plek kan innemen van plastic op basis van aardolie’, zo vertelt Eelkje Oldenburger (zie foto boven).

In de toekomst zullen in een ‘Hemp Design Factory’ studenten van kunstacademie Minerva , bedrijfskundestudenten, biologen in de dop, industrieel ontwerpers en meer rondlopen. Allemaal houden ze zich bezig met hennep in de breedste zin van het woord. Ze onderzoeken nieuwe mogelijkheden met het natuurproduct, maar storten zich ook op nieuwe manieren om bestaande producten economisch haalbaar te maken, om hennep een rol te geven in een gezonde leefstijl en het streven naar duurzaamheid.

,,We zijn pas kort bezig met de Factory eigenlijk, maar als je ziet wat er nu al uit komt, dat is geweldig. Het gaat over basale vragen als de efficiëntie van de teelt of van de bedrijfsvoering, of het beantwoorden van de vraag: hoe krijgen we hennep als bouwmateriaal in het systeem van de bouwwereld? Dat zijn meer communicatievraagstukken, die ook aan bod komen.’’

Voor het vervolg van het verhaal en meer informatie over de biocomposiet uit Hennep: klik hier.