De Eemshaven was destijds behoorlijk aan het groeien, en dat trok onder andere expats aan. “Er was ontzettend veel vraag naar tijdelijke huisvesting”, vertelt oprichter Willem Straat. Maar wat is een tijdelijke woning zonder bank, bed en eettafel? Straat kreeg het idee om tijdelijke woningen in te gaan richten. “Het was een gat in de markt.”
“Er waren gigantisch veel aanvragen”, vertelt Straat. “Nieuwe meubels kopen voor maar een halfjaar is duur en zonde. En woningcorporaties konden de woningen makkelijker verhuren als ze al gemeubileerd waren.”
Al snel werd het breder dan appartementen voor expats. KeyPro is er ook om tijdelijke woningen voor mensen met aardbevingsschade van meubels te voorzien. En voor kantoorruimtes, opvanglocaties voor asielzoekers. Onlangs kwam er zelfs een grote opdracht van defensie bij: de komende jaren zorgt Keypro voor 25.000 matrassen voor militairen.
Fast Furniture
KeyPro was het eerste bedrijf in Nederland dat begon met het verhuren van meubels. En hoewel het nog niet heel gangbaar is om meubels te huren, is het volgens Straat en zijn compagnon Bas Anneveldt de toekomst. “Er is al genoeg geproduceerd in de wereld, we moeten veel zuiniger op onze spullen zijn”, zegt Straat. Anneveldt vult aan: “Eerst was er bewustwording over fastfood, toen over fast fashion. En nu komt er steeds meer aandacht voor fast furniture.” Inmiddels heeft KeyPro twee vestigingen: in Groningen en in Amsterdam en verhuurt het bedrijf meubels door heel Nederland en in België, Duitsland en Denemarken.
Door de jaren heen heeft Straat veel geleerd. “Als je iets verhuurt, krijg je het ook weer terug. Dus heb je een grote opslagruimte nodig. En het meubilair moet lang meegaan. Een meubelstuk kan wel 40 verschillende opdrachtgevers hebben, en blijft tussen de 6 en 36 maanden op één plek. Dus de spullen moeten van goede kwaliteit zijn.”
“Inmiddels weten we welke producten wel of niet voor ons werken. We laten meubels ook speciaal maken, want sommige producten zijn nog niet op de markt. Daarvoor werken we met grote leveranciers. We kiezen voor massief materiaal, zoals hout en staal: materiaal dat ook weer opgeschuurd kan worden, om de levensduur te verlengen.”
Intieme dingen
De meeste klanten gaan goed met de spullen om, hebben Straat en Anneveldt gemerkt. Maar lang niet iedereen. “We komen de gekste dingen tegen. Klanten zetten binnenmeubels soms buiten neer. Soms krijgen we producten niet terug. En we hebben ook wel eens meegemaakt dat er nog intieme dingen in een nachtkastje lagen”, vertelt Anneveldt. “Normale gebruiksschade, zoals wat krasjes in een tafelblad, hoort erbij. Maar moedwillig slordig met producten omgaan niet. Daarom werken we volgens het principe: slopen is kopen.”
Voor de toekomst hoopt KeyPro dat het steeds makkelijker wordt om je huisraad circulair te maken. Zodat er minder weggegooid hoeft te worden. “Steeds meer mensen denken: verrek, je kunt ook meubels huren. We hopen heel West-Europa van meubels te voorzien.”
Dit artikel verscheen eerder in de papieren Groninger Ondernemers Courant.